Het spotten van dolfijnen is een van de grootste attracties op Bali. De voorzitter van de Indonesische Hotel en Restaurant Associatie laat de mogelijkheid onderzoeken om kooien te bouwen aan zee waar wilde dolfijnen verblijven,om het bekijken van dolfijnen nog aantrekkelijker te maken voor toeristen.

zeekooien
Om het zien van dolfijnen te garanderen worden plannen gesmeed om wilde dolfijnen in zeekooien gevangen te zetten │ Fotocredit: lolilujah via Compfight cc

Wanneer je weleens op Bali bent geweest, heb je ze ongetwijfeld gezien: de uitnodigende posters die je verleiden tot een boottocht op zoek naar dolfijnen. Het spotten van dolfijnen is namelijk een van de grootste toeristische attracties op Bali. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de plaats Lovina, waar de meeste dolfijnen te vinden zijn. ’s Ochtends vroeg varen de vissersbootjes uit met toeristen, hoopvol om een glimp op te vangen van de vrolijke zeezoogdieren.

Garantie om dolfijnen te zien
Suardipa, voorzitter van de Indonesische Hotel en Restaurant Associatie wil deze dolfijnenattracties nog aantrekkelijker maken voor toeristen. Hij is van mening dat het achtervolgen van de dolfijnen met lokale bootjes stressvol voor de dieren is en denkt dat dit kan worden opgelost door wilde dolfijnen tam te maken en in kooien te houden bij de zee. De gekooide dolfijnen kunnen vervolgens met behulp van fluitjes en visjes op commando verschijnen voor toeristen. Volgens Suardipa kunnen toeristen op deze manier gegarandeerd dolfijnen zien en is het voor de dolfijnen minder stressvol: een bizarre gedachtegang.

Stress en depressie
Wereldwijd komt er steeds meer protest tegen gevangenschap van walvisachtigen. Het in gevangenschap leven is juist ontzettend stressvol voor de dieren. In het wild leven dolfijnen in groepen, maar in gevangenschap zijn ze geïsoleerd en worden moeder en kalf vaak gescheiden. Ook zwemmen dolfijnen in het wild wel tot 96 kilometer per dag. Maar dit natuurlijke gedrag wordt ze onthouden in gevangenschap. Door de stress en depressie leven dolfijnen in gevangenschap veel korter dan in het wild.

Teken petitie
Het vangen van wilde dolfijnen en houden in kooien vanwaar ze de zee kunnen zien waar ze ooit vrij rondzwommen, is dan ook een ware hel voor deze prachtige dieren. Teken daarom nu deze petitie om dit plan tegen te gaan.

Bronnen: Balidiscovery.com, Bawabali.com ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen