Heb je zin om komend weekend iets te doen voor egels? Doe dan mee met de landelijke Egeltelling op 24 en 25 september. Hiermee wordt onder meer in beeld gebracht of ontwikkelingen als droge zomers invloed hebben op egels. Ook is het een goed moment om ze te helpen, door je tuin aantrekkelijk te maken voor egels, zodat ze veilig en beschut kunnen overwinteren.

Egeltelling op 24 en 25 september
Egel in egelhuis | Foto: Vilmar Dijkstra

De afgelopen jaren zien we het aantal egels in Nederland afnemen, zoals te zien is in onderstaande figuur. De extreme droogte afgelopen zomers kan in veel gebieden slecht zijn geweest voor het grootbrengen van jonge egels. Dit jaar was het weer een droge zomer en zitten de opvangen vol met verzwakte egels. De verwachting is daardoor dat de egelpopulatie zich in 2022 niet gaat herstellen. Om te zien waar egels precies leven wordt iedereen gevraagd om egelwaarnemingen door te geven.

Egeltelling op 24 en 25 september
Indexen (stippen) en trend (lijn) van de aantalsontwikkeling van de egel in Nederland in de periode 1994-2022. De blauwe band geeft het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn aan | Bronnen: NEM (Zoogdiervereniging, CBS)

Help de egel in de tuin

Leven er egels in jouw tuin? Dan is dat een compliment! Waarschijnlijk leven er verschillende planten, insecten en bodemdieren in je tuin, die belangrijk zijn voor de overleving van de egel. Daar heb je zelf heel veel invloed op. Zou je graag een of meer egels in je tuin willen hebben? Zorg dan bijvoorbeeld voor afwisseling tussen gras, struiken, andere planten en rommelige hoekjes in je tuin. Haal tegels weg en plant groen, voorkom een tegeltapijt. Zorg ook dat egels makkelijk jouw tuin in kunnen dankzij bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in je schutting . Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt ontstaat een zogenaamde ‘egelsnelweg’.

Egeltelling op 24 en 25 september
Egels eten graag kattenvoer, geef ze nooit melk! | Foto: publiek domein

Zet een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin. Let erop dat melk niet geschikt is voor egels (of andere dieren). Je kunt ook een egelhuisje zelf maken of eventueel kopen, waar de egel kan schuilen of misschien zelf jongen in krijgt, zoals deze moederegel (video van Vilmar Dijkstra):
.

Hoe tel je mee?

Let in het weekend van 24 en 25 september extra goed op of je (meestal in de schemer) een egel ziet in je tuin of een andere plek. Zie je een egel in jouw tuin, ga dan naar tuintelling.nl en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien is dit waardevolle informatie en geef je als aantal nul door. Als je een (levende of dode) egel gezien hebt op een andere locatie dan in je tuin; geef deze dan door via waarneming.nl of telmee.nl. Wees uiteraard wel voorzichtig, verstoor de dieren niet tijdens het tellen, noch op enig ander moment. Egels zijn beschermde dieren.

De Egeltelling is onderdeel van ‘De Tuintelling’ en daarmee onderdeel van meerdere soorten tellingen, zoals bijen, vlinders, spinnen, vleermuizen en bodemdieren, die een beeld geven waar welke dieren voorkomen en in welke hoeveelheden.

Bron:

Dodelijke egelziekte rukt op in Nederland

Weetjes: De Egel

©AnimalsToday.nl