Knobbelzwanen mogen niet meer worden afgeschoten in Flevoland. Dat maakte gedeputeerde Arie Stuivenberg woensdag bekend. De ontheffing die eind maart in de provincie Flevoland werd verleend om knobbelzwanen te mogen afschieten, is ingetrokken. Hiermee is het leven van vele zwanen gered.

Knobbelzwanen
Afschieten knobbelzwanen in Flevoland verboden | Foto: Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Eind maart werd de door de Faunabeheereenheid aangevraagde ontheffing goedgekeurd. Hiermee zouden de knobbelzwanen gedood mogen worden met als doel schade aan gewassen te beperken. Echter is er volgens Stuivenberg maar weinig economische schade door knobbelzwanen.

In 2015 is er zelfs helemaal géén schade gemeld. Dit terwijl er niet gejaagd mocht worden op de zwanen, omdat ook de vorige ontheffing ingetrokken moest worden. Daarbij waren de aangedragen vier meldingen – uit 2012, 2013 en 2014 samen – ongeldig, zo blijkt uit de Schriftelijke Vragen die de Partij voor de Dieren in mei hierover stelde.

Leonie Vestering, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Flevoland:

“We zijn ontzettend blij, maar niet verbaasd. Er stonden veel fouten in de ontheffing. In 2015 waren er geen schades. Wat wil je nog meer?”

Door de afgegeven ontheffing zijn gelukkig nog geen dieren gedood, maar dat was in eerdere situaties wel anders. Bij de vorige ontheffing (eind 2014) werden er al zwanen gedood, terwijl de bezwaarprocedure nog liep. Ook deze ontheffing werd uiteindelijk ingetrokken. Ditzelfde was het geval bij de ontheffing voor de jacht op grauwe ganzen uit 2015. Deze bleek ook niet te voldoen aan de Flora- en faunawet en werd vernietigd. De dieren waren helaas al gedood. Vestering wil dat er voortaan zorgvuldiger wordt omgegaan met de ontheffingen.

Gedeputeerde Arie Stuivenberg trekt niet alleen de ontheffing in, ook heeft hij in reactie op de Mondelinge Vragen van de Partij voor de Dieren toegezegd te zullen onderzoeken hoe dit tot drie keer toe zo mis heeft kunnen gaan.

Bronnen: Partij voor de Dieren Flevoland, Omroep Flevoland ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor