Veel Venezolanen die moeite hebben voedsel, medicijnen en andere basisproducten te verkrijgen door de zware economische crisis die het land teistert, kiezen ervoor om hun huisdieren op straat te zetten, of naar asielen, parken, etc te brengen. Niet alleen mensen zijn het slachtoffer van het gebrek aan voedsel, ook dieren hebben honger. De situatie heeft geleid tot het openen van diverse opvangcentra voor honden in het land. Voedsel voor huisdieren is een luxe geworden.

huisdieren
Huisdieren slachtoffer crisis Venezuela | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer

Volgens María Arteaga, die een opvang runt in Los Teques, op twee uur rijden van Caracas, is de huidige crisis heel zwaar. In haar opvang voedt ze en verzorgt ze honderden honden die in de steek werden gelaten. Arteaga:

“We krijgen steeds twee verhalen te horen: ‘ik heb ze verlaten omdat ik geen voedsel meer kan kopen’ of ‘ik ga uit het land vertrekken en kan ze niet meenemen.”

Arteaga begon puppies in haar huis op te vangen, tot ze er teveel van had. Toen startte ze een opvang. Ze krijgt onder meer rashonden in haar opvang die duidelijk bij een gezin geleefd hebben. Sinds de crisis is het aantal honden dat is achtergelaten zo hoog geworden, dat ze ieder paar uur weer een nieuwe hond kan opvangen.

De situatie in Venezuela is nijpend. Het is het derde recessiejaar, het land heeft momenteel de hoogste inflatie ter wereld, en er heerst een enorm gebrek aan basisgoederen en voedsel. Voedsel voor huisdieren is zeer duur geworden binnen een aantal jaar. Een zak van 20 kilo hondenvoeding kan 55.000 Venezolaanse bolivares kosten (zo’n 55 dollar), wat moeilijk op te brengen is voor iemand die het minimumsalaris van 22.577 Venezolaanse bolivares verdient.

hongerdood
Een verloren blik, dierentuin Caracas |Foto: Williams Dumont/El Nacional

Veel dierentuinen hebben moeite de dieren die ze huisvesten te voeden, in het eerste half jaar van 2016 stierven zeker 50 dierentuindieren door verhongering.

Opvangcentra zoals die van Arteaga puilen steeds meer uit naarmate de crisis ernstiger wordt, en de socialistische regering kan amper nog voldoen aan haar plan voor vaccinaties en opvang van huisdieren, bekend als ‘Misión Nevado’. Misión Nevado (Missie Nevado) is een eco-socialistisch project, gelanceerd door de Venezolaanse president Nicolás Maduro in 2014, met als hoofddoel het redden en beschermen van straatdieren, mensen respect bijbrengen voor dieren en hen aanzetten tot het erkennen van dierenrechten.

María Rodríguez is 33 jaar en verhuisde naar Spanje omdat haar salaris te laag was om haar gezin te onderhouden. Recentelijk vond haar zoon van 12 jaar een hond op straat die hij graag wilde adopteren. Ze hebben al een Border Collie. Uiteindelijk besloten ze om de hond naar de opvang van Arteaga te brengen. María Rodriguez:

“Helaas kunnen we hem niet te eten geven. Hoe kunnen we twee a drie dieren te eten geven in deze omstandigheden?”

Haar Border Collie leeft nu bij haar moeder, en haar plan is om haar iedere maand 50 dollar, meer dan het dubbele van het minimumloon, te sturen om de hond te voeden.

huisdieren
Huisdieren Venezuela slachtoffer crisis | Foto: Screenshot facebookpagina AnimaNaturalis Venezuela

De Venezolaanse dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis Venezuela geeft aan dat er inderdaad een crisis is in Venezuela, en dat er dieren worden verlaten. Maar zij schrijven de toename aan gedumpte huisdieren toe aan een gebrek aan waarden, want, zo stelt de organisatie, iemand met waarden zou nooit zijn huisdieren aan hun lot achterlaten.

Bronnen: ABC, La Sexta ©PiepVandaag.nl Estefania Pampin Zuidmeer