Eind augustus zaaide de tropische cycloon Hermine vernieling in Amerika aan de Atlantische kust van Florida tot Virginia. De materiële tol was enorm: het elektriciteitsnet kreeg een enorme klap, veel gebouwen en infrastructuur zijn ernstig beschadigd en overstromingen strooiden zeezout in de open wonden. Wat minder vaak aan bod komt in het nieuws zijn de vele dieren die hiervan het slachtoffer zijn geworden.

Hermine
Dierenopvangcentra Florida overspoeld na storm Hermine | Foto: Evelyn’s Wildlife Refuge Facebook

De rol van de klimaatsverandering speelt hier wel degelijk een rol. Michael Oppenheimer professor geowetenschappen aan de Princeton University:

“We zien reeds meer en meer overstromingen bij elke storm door het veranderende klimaat. En dit is slechts het begin.”

Honderden diertjes zoals kleine eekhoorntjes en wasberen worden nu verzorgd in dierenopvangcentra. Veel van deze diertjes werden uit de bomen geschud toen de orkaan van Florida naar Virginia en later New Jersey vloog.

Een exemplaar van een zeldzame lokale soort van vliegende eekhoorns |Foto: Evelyn's Wildlife Refuge Facebook
Een exemplaar van een zeldzame lokale soort vliegende eekhoorns |Foto: Evelyn’s Wildlife Refuge Facebook

Bij St. Francis Wildlife in Quincy, Florida, stroomden meer dan 260 eekhoorntjes binnen, velen te jong om zelfstandig te overleven. Daarnaast kregen ze onder andere een havik en enkele spechten onder hun hoede. Door het wegvallen van de elektriciteit, moest een generator het pand van stroom voorzien. Voorlopig verblijven meer dan 50 eekhoorns in hun zorg. Teresa Stevenson, directeur van het opvangcentrum:

“Mensen kochten verwarmingstoestellen en overstelpten ons met hulpmaterialen via de post. En niet enkel van Florida, maar van overal in Amerika. Het was werkelijk verbazingwekkend.”

Meer in het zuiden in Tampa Bay werd Wildlife Inc oveerspoeld door telefoontjes van mensen die vogeltjes met botbreuken meldden. Honderden andere eekhoorntjes, nog wat wasberen en konijnen vonden ook onderdak in Virginia nadat ze op grond werden gevonden.

Baby eekhoorntjes |Foto: Evelyn's Wildlife Refuge Facebook
Baby eekhoorntjes |Foto: Evelyn’s Wildlife Refuge Facebook

Evelyn Flengas van een opvangcentrum in Virginia Beach:

“Ik leek wel een drugsdealer. De ene na de andere auto kwam op de oprit met dozen vol hulpeloze diertjes.”

Nu de diertjes in goede handen zijn, kunnen ze hopelijk spoedig verder gaan met hun normale leventjes.

Bronnen: The Guardian 1, 2, 3, Metro ©PiepVandaag.nl Bram Vogels