Het leven van 200 koala’s in Australië is in gevaar, omdat er een nieuwe snelweg wordt aangelegd. Ondanks een tien jaar durende campagne tegen de nieuwe snelweg, is eerder deze maand de aanleg van de nieuwe snelweg goedgekeurd door de nieuwe Minister van Milieu, Josh Frydenberg.

Koala's
Koala’s in gevaar door aanleg nieuwe snelweg| Foto: MoiVous via Compfight cc

Actiegroep Friends of the Koala heeft jarenlang gevochten voor het welzijn van de koala’s en wist de aanleg van de snelweg uit te stellen. Helaas is nu toch besloten de snelweg aan te leggen.

Directeur van Friends of the Koala, Lorraine Vass vindt het een “schandelijke conclusie na ons meer dan 10 jaar durend gevecht om de Pacific Highway Upgrade Project weg te houden van de Lower Richmond koalapopulatie.”

Wat de actiegroep ook vooral frustreert is dat de minister noch zijn ministerie het fatsoen had de groep kennis te laten nemen van deze beslissing, of deze via een verklaring naar buiten te brengen. De groep moest er achter komen door het lezen van een website, waarop de goedkeuring werd bevestigd.

Koala’s bijna uitgeroeid
De koala is een buideldier die voorkomt in het oosten van Australië. Door zijn teddybeer-achtig uiterlijk wordt hij vaak ten onrechte als beer beschouwd. Koala’s eten bijna uitsluitend bladeren van de eucalyptusboom. Omdat koala’s een langzaam metabolisme hebben, slapen koala’s zo’n 20 tot 22 uur per etmaal, vaak in een boom. Aan het begin van de 20ste eeuw was de koala door de jacht bijna uitgeroeid, maar sindsdien zijn natuurbeschermers er in geslaagd het aantal koala’s weer te laten toenemen.

koala's
Koala | Foto: WisteriaLane via Compfight cc

Nu de aanleg van de nieuwe snelweg is goedgekeurd, wordt er gevreesd dat er vele koala’s de dood zullen vinden, door in botsing te komen met een auto. Vass:

“Helaas is onze ervaring met de T2R (de snelweg – red.) dat er mogelijk meerdere dodelijke ongelukken en heel veel gewonden koala’s onze aandacht zullen vragen. Het is moeilijk om te zien dat deze ervaring niet zal worden gerepliceerd.”

Sommige bewoners in het gebied denken dat het wel goed zal komen met de koala’s, omdat er 26 tunnels zullen worden gebouwd en 1.000 bomen zullen worden geplant. Vass zegt dat er inderdaad bomen zullen worden geplant, maar er worden er ook heel veel gekapt in de tussentijd. Vass:

“En het maakt niet uit hoeveel tunnels ze bouwen, het is maar een paar meter op in totaal 12,5 kilometer snelweg dat hun kolonie van elkaar scheidt.”

Ook maakt Vass zich zorgen over wat de bouw van de snelweg met de koalapopulatie zal doen.

“Je moet ook rekening houden met het tijdsverloop. Het is de verstoring van deze populatie en wat betekent dat voor de korte, middellange en lange termijn.”

E-mailactie
Koalaliefhebbers hebben de Minister van Milieu de afgelopen weken overspoeld met meer dan 35.000 e-mails. Zij willen aan hem hun teleurstelling en zorgen uiten, omdat de koalapopulatie niet wordt beschermd. IFAW is de e-mailactie begonnen. Wil je ook je zorgen uiten aan de Australische minister van milieu? Klik dan hier om een e-mail te sturen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor