In Gravelotte, Zuid-Afrika, zijn vijf neushoornstropers opgepakt. De mannen, die tussen de 32 en 50 jaar oud zijn, werden gearresteerd wegens het bezit van vuurwapens en ammunitie zonder vergunning en samenzwering om neushoorns te stropen bij Makalali Game Farm in de omgeving van Gravelotte. Zo verklaart de politiewoordvoerder, Moatshe Ngoepe.

neushoornstropers
5 neushoornstropers gearresteerd in Zuid-Afrika | Foto: pattoise via Foter.com / CC BY-NC-ND

Ngoepe:

“Ze werden gevonden met een 375-jachtgeweer met demper in hun bezit, negen 375-magazijnen, een 357-revolver met 25 magazijnen, een bijl, negen mobiele telefoons en een voertuig met GP-registratie.”

De verdachten komen uit Witbank in Mpumalanga, Nnkoanla buiten Tzaneen en Mozambique en moeten voor de rechtbank van de Namakgale Magistraat komen. Het is niet bekend welke straf hen boven het hoofd hangt.

Grootste neushoornpopulatie ter wereld
Zuid-Afrika heeft de grootste neushoornpopulatie ter wereld, maar kampt met hevige problemen om deze populatie te beschermen tegen stroperij. Het aantal neushoorns dat wordt gedood door stropers vanwege hun hoorns neemt jaarlijks toe. Het bereikte in 2014 een hoogtepunt, of eigenlijk een dieptepunt, toen er meer dan 1.000 neushoorns werden gedood. Dit was het zesde jaar op rij waarin het aantal gestroopte neushoorns was toegenomen. Stropers verdienen veel geld met het verhandelen van het ‘witte goud’ naar Aziatische landen zoals Vietnam en China. Ivoor en neushoornhoorn zijn daar enorm in trek, om er prullaria van te maken en omdat hoorn een geneesmiddel zou zijn tegen ziektes. Dit terwijl neushoornhoorn bestaat uit hetzelfde materiaal als van nagels.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor