In de dierentuin Caricuao in Caracas, Venezuela, sterven de dieren de hongerdood. Van de dieren die nog leven zijn is een deel verzwakt, ze hebben alleen fruit als mango’s tot hun beschikking. Andere dieren worden gestolen. De voedselcrisis in Venezuela heeft ernstige consequenties voor deze dieren. Deze week werd zelfs een paard in de dierentuin gedood om zijn vlees.

hongerdood
Een verloren blik | Foto: Williams Dumont/El Nacional

Het paard was één van de hoofdattracties van het dierentuin, een prachtig zwart ros. In de nacht op zondag op maandag zijn mensen het park binnengedrongen en hebben het dier gedood voor zijn vlees.

De Venezolaanse journaliste Johanna Valero bracht de situatie van de Venezolaanse dierentuin aan het licht. Over de situatie ter plekke zegt ze het volgende:

“Het Openbaar Ministerie stelt dat het paard gestolen is om het vlees te gebruiken als voedsel. De medewerkers ter plekke hebben niet voldoende middelen om het park goed te bewaken en zijn overgelaten aan de criminaliteit. De medewerkers kunnen dus niets doen, ze hebben geen zaklampen of auto’s waarmee ze de dierentuin ‘s nachts kunnen bewaken en hebben ook geen beschikking tot licht.”

Uitdroging
Veel dieren hebben het zwaar. Bij olifant Ruperta zijn bijvoorbeeld duidelijke tekenen van uitdroging te zien op haar huid. Verder is ze enorm verzwakt door het gebrek aan voedsel. De plek waar ze verblijft staat droog, er is geen vegetatie voor haar om van te eten. Ze heeft moeite met lopen. Een leeuw verderop, die moeite heeft met ademen en een verloren blik heeft, kan zich amper staande houden.

Alsof dit niet al erg genoeg is, is de omgeving ernstig vervuild. De meertjes en vijvers waar eenden, schildpadden en kaaimannen leven liggen vol met plastic tasjes en flessen, het water ziet er groenig en smerig uit. De gebieden waar de paarden, buffels, vossen en andere dieren verblijven zijn slecht onderhouden en er is geen gras te bekennen.

Niet geschoold
Volgens Marlene Sifontes van Inparques (een nationale instituut voor parken in Venezuela) zegt dat een mannetjes tapir, een dier dat met uitsterven wordt bedreigd, op 5 juli een hongerdood stierf. Hij kreeg maar de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid voedsel en maar één soort fruit. Tevens was het personeel dat het dier verzorgde ook niet geschoold op diervoeding. Het voedsel werd door een bedrijf aangeleverd, maar dat levert te weinig voedsel.

De voedselproblemen in de dierentuin Caricuao hebben in de laatste drie maanden tot de dood van zeker meer dan 50 dieren geleid, zo stierven onder andere konijnen, tapirs, stekelvarkens en Vietnamese varkens. Daarnaast zijn er 8 varkentjes gestolen.

Alarm
Een medewerker van de beveiliging, die anoniem wil blijven uit angst zijn baan te verliezen, heeft alarm geslagen vanwege de situatie waarin de dieren zich bevinden en de weinige specialistische kennis van de medewerkers die zich bezig houden met het voedsel. Hij ziet hoe dieren voedsel wordt voorgeschoteld dat totaal niet geschikt voor ze is. Venezuela wordt geteisterd door een gebrek aan levensmiddelen. Medewerkers van de dierentuin stellen vast dat een deel van het voedsel dat voor de dieren is bestemd verdwijnt.

Petitie
Maria Arias komt uit Venezuela en woont in Nederland. Het welzijn van dieren is een heel belangrijk onderwerp voor haar. Ze startte een petitie om de situatie in dierentuin Caricuao te verbeteren:

“De situatie in Venezuela is verschrikkelijk, er zijn geen medicijnen, er is geen voeding, mensen gaan weg en laten hun dieren achter aan de weg. De dieren van de dierentuin zijn achtergelaten, zij kunnen niet hun eigen voedsel zoeken, zij hebben niet gekozen om daar te zijn. Zij zijn onze (publieke) verantwoordelijkheid. Zij moeten naar een ander land met een betere toekomst gaan. Niets doen is voor mij geen optie. Ik heb veel stichtingen gevraagd, misschien kan iemand helpen.”

Je kan de petitie hier tekenen. In Venezuela zelf is deze petitie geopend.

Hulp nodig
Johanna Valero zegt dat het cruciaal is dat er hulp komt vanuit het buitenland:

“De hulp die men kan bieden is dat internationale organisaties naar Venezuela komen en bekijken hoe deze dieren in gevangenschap naar een andere omgeving verplaatst kunnen worden naar een locatie met een betere kwaliteit.”

Mocht je als individu of als organisatie iets voor deze dieren kunnen betekenen, neem dan contact op met info@piepvandaag.nl. Wij zorgen ervoor dat je met de juiste mensen in Venezuela in contact komt.

Bronnen: elestimulo, maduradas, el-nacional ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.