De gemeenteraad van de Ierse stad Dublin heeft een motie ingediend om circussen met wilde dieren verbieden op terrein dat eigendom is van de gemeente.

circussen
Dublin verbiedt circussen met wilde dieren | Foto: Partridge Road via Compfight cc

Het wetsvoorstel werd ingediend door gemeenteraadslid Noeleen Reilly van Sinn Féin. Zij riep de raad op de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Michael Creed, te vragen om een verbod op het gebruik van wilde, niet-gedomesticeerde dieren in circussen te introduceren en te handhaven. Voor nu wil ze dat de gemeenteraad het gebruik van overheidsterrein door circussen met wilde dieren verbiedt, tot het moment dat de wetgeving omtrent een verbod is toegepast.

Dierenwelzijnsorganisaties juichen dit besluit toe en zien het als een stap richting een nationaal verbod op het gebruik van dieren in circussen in Ierland. Animal Rights Action Network (ARAN) benadrukt wel dat er nog steeds veel moet gebeuren en het gebruik van dieren voor entertainmentdoeleinden ouderwets en gedateerd is.

Brian Gillen van de Dublin Society for the Prevention of Cruelty to Animals (DSPCA):

“Het gebruik van wilde dieren zoals olifanten, leeuwen, nijlpaarden en tijgers in circussen is helemaal niet nodig om mensen te vermaken.”

Dit bericht uit Dublin komt bijna gelijktijdig met het verschijnen van een rapport van de overheid in Wales getiteld ‘Het welzijn van wilde dieren in rondreizende circussen’. Hieruit blijkt dat het welzijn van wilde dieren in rondreizende circussen onvoldoende gewaarborgd is. Een conclusie die de Nederlandse overheid al eerder trok, waardoor sinds september 2015 een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen in Nederland van kracht is.

De Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals  (ISPCA) voert al langer campagne voor een verbod en ondersteunt dit rapport dan ook van harte. Directeur Dr Andrew Kelly:

“Het meest recente wetenschappelijk onderzoek dat wordt aangehaald in het rapport toont aan dat er onvoldoende zorg gedragen kan worden voor het welzijn van wilde dieren die met circussen reizen.”

Kelly wil daarom dat minister Creed zo snel mogelijk een voorstel voor een totaalverbod op circussen met wilde dieren in Ierland introduceert.

Bron RTE news, Newstalk ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde