Het grootste beschermde oceaanreservaat ooit  zou een kwestie van weken kunnen zijn, en het enige wat we ervoor nodig hebben is de handtekening van president Obama.
Oceaanreservaat
Teken voor grootste beschermde oceaanreservaat ooit | Foto: Peter Liu Photography / Foter / CC BY-NC-ND

Maar Hawaii heeft een machtige en agressieve visserslobby die er alles aan doet om dit plan tegen te houden. Als we niet massaal onze stem laten horen voor de dolfijnen, haaien, schildpadden, en alle andere organismen die van deze wateren afhankelijk zijn, zouden ze zomaar verloren kunnen gaan.Volgens ingewijden wacht Obama op een reactie van de internationale gemeenschap, want het beschermen van onze oceanen is een taak van ons allemaal. Als we deze taak niet op ons nemen lopen niet alleen de fantastisch mooie zeedieren gevaar, het zou een bedreiging zijn voor al het leven op aarde. Onderteken de petitie in één keer, door hier te klikken, en laat Obama zien dat de internationale gemeenschap dit plan steunt. Als we samen voldoende handtekeningen verzamelen leveren we onze boodschap rechtstreeks af in het Witte Huis, en bij de lokale bestuurders in Hawaii die onze steun hard nodig hebben:

Aan president Obama, gouverneur van Hawaii Ige en senatoren Hirono en Schatz:
“Om de toekomst van onze planeet te garanderen moeten we de prachtige biodiversiteit die haar in stand houdt beschermen. Met het beoogde oceaanmonument in Papahānaumokuākea kan uw regering, en de rest van de wereld, de drastische maatregelen nemen die daarvoor nodig zijn. Als bezorgde burgers, die belang hebben bij gezonde oceanen, doen wij een beroep op u om van Papahānaumokuākea het grootste beschermde natuurgebied ooit te maken, een plek waar de wereld hoop en inspiratie uit kan halen.”

Experts zeggen dat we 30% van onze oceanen tot beschermd natuurgebied moeten maken als we onze wateren willen redden. Dit reservaat – op een heilige plek die Hawaiianen Papahānaumokuākea noemen en dat het verbindingspunt tussen het aardse en het spirituele zou zijn – zou een gigantische stap in de goede richting zijn. Het zou bescherming bieden aan 1,6 miljoen vierkante kilometer oceaan en aan de meer dan 7000 diersoorten die er leven. Een kwart hiervan komt nergens anders op de aarde voor — het is een adembenemend stuk natuur waar we absoluut niet zonder kunnen.

Papahānaumokuākea als ‘klimaat-schuilplaats’
Papahānaumokuākea is ook uniek omdat het volgens experts een ‘klimaat-schuilplaats’ is. In opwarmende oceanen zoeken zeedieren naar koele wateren — dit reservaat is groot genoeg, en heeft de perfecte locatie om zowel tropische als koele oceaangebieden te omvatten. Zo wordt het koraalrif en de bijbehorende biodiversiteit beschermd op een manier die op weinig andere plekken op aarde mogelijk zou zijn.

oceaanreservaat
Teken voor oceaanreservaat | Foto: Andrey Narchuk via Compfight cc

Barack Obama is in Hawaii geboren en is daar een grote held. Hij heeft verschillende stukken cruciale natuur tot beschermd gebied gemaakt en dit zou de kroon op zijn werk kunnen worden. Hij zou het in september kunnen aankondigen, tijdens een belangrijke confererentie in zijn thuisstaat.

We hebben eerder succesvol gestreden voor beschermde natuurgebieden, zoals twee jaar geleden voor een natuurgebied langs de kust van Hawaii. We hebben toen dezelfde lobbyisten verslagen die nu tegenover ons staan. We laten iedereen zien, van de lokale bevolking tot Barack Obama zelf, dat de wereld voor de volle 100% achter dit plan staat! Voeg nu, met één klik, jouw naam aan de petitie toe en bescherm Papahānaumokuākea.

De visindustrie heeft geen poot om op te staan. Zij willen blijven vissen op de grootoogtonijn — maar ze hebben deze vispopulatie al met 86% teruggebracht. En dat niet alleen: slechts 5% van hun vangst komt uit deze wateren en er zijn meer dan genoeg andere wateren waarin ze kunnen vissen. Deze machtige lobby zet toch alles op alles om hun hengel uit te kunnen blijven gooien — laten wij ervoor zorgen dat ze achter het net vissen!

Bericht AVAAZ