Bij een stalbrand bij een konijnenfokker in het Brabantse Zijtaart (nabij Veghel) zijn zo’n drie- tot vierduizend konijnen omgekomen.

stalbrand
Duizenden konijnen dood bij stalbrand | Foto: CIWF

De brand brak donderdagochtend rond 11:00 uur uit. Inmiddels is het sein brandmeester gegeven. De konijnen zouden binnen vijf minuten zijn gestorven, omdat er giftig blauwgas vrijkwam tijdens de brand. De boer zou drie konijnen hebben kunnen redden.

Stalbrand met varkens
Het is helaas niet de eerste stalbrand van vandaag. Vannacht kwamen er bij een stalbrand bij een varkenshouderij in Erp, Noord Brabant, zeker 1.000 varkens om het leven. Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten. De stal met daarin de dieren is geheel afgebrand. Een andere stal op het terrein met daarin maar liefst 5.000 biggen werd ook door het vuur bedreigd. Uiteindelijk wist de brandweer te voorkomen dat ook deze stal brand vatte. De brand brak uit rond 23.00 uur. Om 3.45 uur was de brand onder controle.

Regelmatig komen duizenden dieren om in Nederland bij branden in stallen. De dieren kunnen geen kant op en verbranden levend of stikken door de giftige rook of dampen. Half april werd er nog een actie tegen stalbranden gehouden voor de Tweede Kamer in Den Haag. De actie wordt georganiseerd door Stichting Stop Dierenleed Nederland (SDN). De stichting wil met de actie meer politieke aandacht creëren voor de vele dierlijke slachtoffers die vallen bij stalbranden.

Bron Telegraaf ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor