Duizenden konijnen dood door stalbrand

Bij een stalbrand bij een konijnenfokker in het Brabantse Zijtaart (nabij Veghel) zijn zo’n drie- tot vierduizend konijnen omgekomen.

stalbrand

Duizenden konijnen dood bij stalbrand | Foto: CIWF

De brand brak donderdagochtend rond 11:00 uur uit. Inmiddels is het sein brandmeester gegeven. De konijnen zouden binnen vijf minuten zijn gestorven, omdat er giftig blauwgas vrijkwam tijdens de brand. De boer zou drie konijnen hebben kunnen redden.

Stalbrand met varkens
Het is helaas niet de eerste stalbrand van vandaag. Vannacht kwamen er bij een stalbrand bij een varkenshouderij in Erp, Noord Brabant, zeker 1.000 varkens om het leven. Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten. De stal met daarin de dieren is geheel afgebrand. Een andere stal op het terrein met daarin maar liefst 5.000 biggen werd ook door het vuur bedreigd. Uiteindelijk wist de brandweer te voorkomen dat ook deze stal brand vatte. De brand brak uit rond 23.00 uur. Om 3.45 uur was de brand onder controle.

Regelmatig komen duizenden dieren om in Nederland bij branden in stallen. De dieren kunnen geen kant op en verbranden levend of stikken door de giftige rook of dampen. Half april werd er nog een actie tegen stalbranden gehouden voor de Tweede Kamer in Den Haag. De actie wordt georganiseerd door Stichting Stop Dierenleed Nederland (SDN). De stichting wil met de actie meer politieke aandacht creëren voor de vele dierlijke slachtoffers die vallen bij stalbranden.

Bron Telegraaf ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Renee Meulenberg zegt:

  Ik vraag mij altijd af hoe deze stalbranden ontstaan….

  • Jeroen zegt:

   De veiligheid in veel stallen is belabberd, elektrische installaties zijn vaak sterk verouderd, bedrading en schakelaars zijn niet goed afgedekt, gebruikte materialen in de stallen zijn vaak erg brandbaar, apparatuur is vaak oud, sprinklerinstallaties vindt men te duur. Ook hierbij zijn talloze dieren elk jaar weer op een gruwelijke manier de dupe van het egoïsme en de kortzichtigheid van de mens. Het is hoog tijd voor strenge wettelijke eisen voor alles wat met dieren te maken heeft.

   • Wat kunnen we nog verwachten ,niks . Alles moet groot en goedkoop.De regering en de boeren letten niet op het dier,De boeren krijgen subsidie en als ze het niet genoeg vinden,lijden de dieren. .Het is verschrikkelijk die branden ,ik schaam me dat ik in land woon ,waar dit gebeurd

    • Lisa, boeren letten juist heel goed op hun dieren, het is immers zijn broodwinning.
     En de marges zijn zo klein dat alles perfect gezond moet zijn om überhaupt een inkomentje te kunnen halen.
     De pluimvee, varkens en in dit geval de konijnensector krijgen GEEN subsidie.
     De enige vorm van steun is een gedeeltelijke compensatie van meerkosten door de NLse bovenwettelijke regelingen bij stalbouw.

     Je schaamt je dat je in dit land woont waar dit gebeurt?
     Nou,laat ik je uit je droom helpen, dit gebeurt over de hele wereld, en hier denk ik het minst.

  • Jeroen zegt:

   Er zijn ook voorstellen gedaan om staldeuren bij brand automatisch open te laten gaan zodat de dieren kunnen vluchten, maar daar wil men helaas niet aan. “Dieren zijn maar dingen en alleen geschikt voor financieel gewin”, althans, zo denkt men helaas vaak.

   • nee, Jeroen, de ontwikkeling van die staldeuren die automatisch open gaan( zijn geen staldeuren maar hokafscheidingen overigens) lijkt een hele mooie, maar werkt helaas absoluut niet, dieren zullen bij brand de stal NIET willen verlaten, vraag maar eens aan brandweerlieden die dit meegemaakt hebben, dieren die ze met veel moeite naar buiten kregen vliegen zo weer de stal in. en los daarvan, bij een serieuze brand mag NIEMAND het gebouw meer in op last van brandweer en politie.

    Dieren zijn dingen en alleen geschikt voor financieel gewin denkt men helaas vaak? ja, de mensen die geen enkel verstand en kennis van veehouderij hebben denken dat blijkbaar vaak.

 2. Jeroen zegt:

  Verschrikkelijk! Ik ben net klaar met mijn reactie onder het bericht over de brand in een varkensstal te plaatsen en meteen erna zie ik dit weer. Het is de zoveelste en helaas niet de laatste want dieren worden ook in ons “beschaafde” Nederland slechts als dingen gezien en worden onder erbarmelijke en onveilige omstandigheden gedwongen om geforceerd zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees, melk of eieren te produceren. Er zou heldere en strenge wetgeving moeten komen voor alles wat met dieren te maken heeft, maar er is nog een lange weg te gaan.