Bij een stalbrand bij een varkenshouderij in Erp, Noord Brabant, zijn vannacht zeker 1.000 varkens om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten. De stal met daarin de dieren is geheel afgebrand. Een andere stal op het terrein met daarin maar liefst 5.000 biggen werd ook door het vuur bedreigd. Uiteindelijk wist de brandweer te voorkomen dat ook deze stal brand vatte. De brand brak uit rond 23.00 uur. Om 3.45 uur was de brand onder controle.

stalbrand
Stal in vlammen | Foto: Pixabay

Het is de zoveelste brand
Eind juni kwamen in Kruisland in Noord-Brabant, bij een stalbrand 2.688 varkens om het leven gekomen.

Begin april van dit jaar berichtte PiepVandaag.nl over een stalbrand in Oirschot 10.000 varkens en biggen om het leven. Na de brand hebben levende varkens nog bijna een etmaal zwaar gewond onder het puin gelegen. Een buurtbewoner getuigt:

“Het geluid van de krijsende varkens was erbarmelijk. Ik ben vooral binnen gebleven, want ik was best bang. Toen ik even buiten ging kijken, ben ik weer snel naar binnen gegaan want ik wilde dat vreselijke geluid niet horen.”

stalbrand
Varkens in een stal| Foto: Compassion in World Farming via Compfight cc

In 2015 zijn 128.000 dieren in hun stallen levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Half april werd er nog een actie tegen stalbranden gehouden voor de Tweede Kamer in Den Haag. De actie wordt georganiseerd door Stichting Stop Dierenleed Nederland (SDN). De stichting wil met de actie meer politieke aandacht creëren voor de vele dierlijke slachtoffers die vallen bij stalbranden.

Bron NU.nl ©PiepVandaag.nl