Een stalbrand in Oirschot heeft woensdagavond aan maar liefst 10.000 varkens en biggen het leven gekost. Rond zeven uur brak de brand uit. In de wijde omgeving waren al snel explosies te horen en dikke zwarte rookwolken te zien.

Dood varken stalbrand
Dode big stalbrand | Bron: Eyes on Animals

Het gaat om de grootste stalbrand in de geschiedenis. De brand is zelfs twee keer zo groot als de laatste stalbrand een paar jaar geleden. Daarbij kwamen 5.500 varkens om het leven.

Vanmiddag om 14.00 meldt fotograaf Jack Tummers dat hij nog steeds varkens hoort. De dieren zitten vast in een schuur en de brandweer kreeg ze er niet weg. Het dak is verbrand. De golfplaten liggen er nog op maar de binnenkant van het dak zou zijn ingestort. De brandweer is inmiddels weg en er is op dit moment niemand die zich over de dieren bekommert.

Varkens dood bij Stalbrand Oirschot
Stalbrand Oirschot | Bron: Jack Tummers

Volgens een omwonende zouden er de afgelopen paar weken geen varkens het bedrijf hebben verlaten. De stal zou daarom overvol zijn geweest. “De vlammen waren op een gegeven moment wel vijf meter hoog. Ik ben heel erg geschrokken”, aldus een buurtbewoonster. Meerdere buurtbewoners verklaren dat ze de varkens hoorden krijsen.

“Het geluid van de krijsende varkens was erbarmelijk”, vertelde een buurtbewoner. “Ik ben vooral binnen gebleven, want ik was best bang. Toen ik even buiten ging kijken, ben ik weer snel naar binnen gegaan want ik wilde dat vreselijke geluid niet horen.” Aldus een andere buurtbewoner.

Varkens door bij stalbrand
Buitenkant stal na brand | Bron: Jack Tummers

De varkensboer aan de Oisterwijksebaan in Heukelom, kwam eerder deze maand in het nieuws omdat zijn bedrijf failliet werd verklaard. Jarenlang heeft hij geprobeerd zijn bedrijf nog verder uit te breiden maar na velen protesten van omwonenden heeft de gemeente uiteindelijk geen toestemming gegeven. Nog geen maand geleden werd zijn aanvraag formeel afgewezen.

Wat er met de boerderij en de varkens zou gaan gebeuren was onbekend. Eerder dreigde de varkensboer een schadeclaim in te dienen bij de gemeente.

Bron: Oisterwijk nieuws, Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl