De zeer zeldzame en met uitsterven bedreigde Sumatraanse neushoorn, die onlangs in Oost-Kalimantan werd gevonden en gevangen, is dood. Volgens het Indonesische ministerie van Milieu had het dier een infectie aan haar poten en verslechterde haar gezondheid, waarna de dood volgde.

Sumatraanse neushoorn
Sumatraanse neushoorn | Foto: 26Isabella (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Het dier werd in maart gevonden. Tot die tijd ging men er vanuit dat de Sumatraanse neushoorn in het wild wat uitgestorven op Kalimantan. Zo’n drie weken geleden maakte het World Wildlife Fund (WWF) de vondst en veilige vangst van het vrouwtjesdier bekend. WWF spreekt van een “enorme mijlpaal voor het behoud van de neushoorns in Indonesië”.

Met slechts honderd in het wild levende exemplaren, is de Sumatraanse neushoorn één van de meest zeldzame zoogdieren op aarde. Onderzoekers waren dan ook aangenaam verrast toen ze voor het eerst in veertig jaar een exemplaar hebben gevonden op Kalimantan, het Indonedische deel van Borneo.

Het Indonesische ministerie van Milieu belooft de dieren beter te beschermen, nu duidelijk is dat er waarschijnlijk meer van op het eiland rondlopen.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag Monique van Dijk Armor