Eind vorige maand zijn in Tanzania twee Nederlandse broers gearresteerd. Ze stonden op het punt 61 apen te exporteren naar Oost-Europa.

gearresteerd
Foto credit: Tambako the Jaguar via Compfight cc

De mannen werden aangehouden op het vliegveld van Kilimanjaro, waar ze de apen wilden vervoeren met een vrachtvliegtuig. Vreemd genoeg hadden de mannen een vergunning om de apen het land uit te exporteren. Dit terwijl niet veel eerder door minister Maghembe van Natural Resources and Tourism een verbod werd ingesteld op het exporteren van wilde dieren.

De politie in Kilimanjaro reageerde op de arrestatie van de twee Nederlandse mannen:

“We houden de broers vast omdat, ondanks dat ze een vergunning hebben gekregen, deze vergunning niet geldig is door het recent ingestelde verbod op de export van wilde dieren.”

Ook professor Maghembe benadrukte dat de Nederlanders geen legale vergunning hadden voor het exporteren van de dieren. De vergunning was verkregen via twee ambtenaren uit Tanzania. Zij zijn gearresteerd.

De 61 apen die de Nederlandse hoteleigenaren probeerden te vervoeren zijn gekocht van bewoners uit de streek Arusha in Tanzania. De bewoners in dit gebied hebben toestemming om de apen te vangen. Wat de Nederlanders met de apen wilden doen is niet helemaal duidelijk. Geruchten gaan dat de apen zouden worden vervoerd naar een exotisch park in Armenië, dat eigendom is van de broers.

Voor een van de broers is het niet de eerste keer dat hij de wet overtreedt. In 2014 werd hij ervan beschuldigd illegaal bonobo’s te hebben gesmokkeld.

Bronnen: The Citizen, Atlas Obscura ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen