Met slechts honderd in het wild levende exemplaren, is de Sumatraanse neushoorn één van de meest zeldzame zoogdieren op aarde. Onderzoekers waren dan ook aangenaam verrast toen ze voor het eerst in veertig jaar een Sumatraanse neushoorn hebben gevonden op Kalimantan, het Indonedische deel van Borneo.

Sumatraanse neushoorn
Sumatraanse neushoorn in gevangenschap | Foto: Wikimedia Commons

De Sumatraanse neushoorn is de kleinste van de vijf neushoornsoorten ter wereld. Ze zijn donker rood-bruin van kleur en leven in de dichte bossen in de gebergten, waar ze erg op zichzelf zijn en ieder contact met de mens mijden. De neushoorns zijn solitair, behoudens rondom de voortplanting waarbij ze elkaar vinden aan de hand van een geurspoor dat ze met hun uitstekende reuk kunnen volgen. Hun dieet bestaat uit fruit, takjes en blaadjes. Deze ‘kleine’ neushoorn kan uitgroeien tot een volwassen dier van 800 kilo met een lengte van 2,5 tot 3,2 meter.

Uitgestorven

Tot de bijzondere ontdekking medio maart gingen onderzoekers en organisaties die zich inzetten voor het behoud en welzijn van de neushoorns er vanuit dat ze waren uitgestorven op Kalimantan. Een kleine twee weken geleden maakte het World Wildlife Fund (WWF) de vondst en veilige vangst van het vrouwtjesdier bekend. WWF spreekt van een “enorme mijlpaal voor het behoud van de neushoorns in Indonesië”.

Onderzoekers schatten dat de neushoorn tussen de vier en vijf jaar oud is. Ze is veilig gevangen in een diervriendelijke val in Kutai Barat op oost Kalimantan op 12 maart. Het dier is inmiddels overgeplaatst naar een veilige tijdelijke locatie. Binnenkort zal ze per helikopter worden overgebracht naar een natuurpark zo’n 150 kilometer verderop, waar ze beschermd zal zijn tegen stropers en een belangrijke bijdrage zal leveren aan het behoud van de diersoort.

Hoop

Onderzoekers en medewerkers van WWF hopen dat de opvanglocatie het tweede toevluchtsoord in Indonesië zal worden voor Sumatraanse neushoorns. Om een stabiele populatie te kunnen creëren met een goede kans op voortplanting zullen op korte termijn nog minimaal drie neushoorns naar deze locatie worden gebracht. Efransjah Efransjah, directeur van WWF Indonesië is erg enthousiast over de vondst en vangst van de vrouwtjesneushoorn en spreekt van hernieuwde hoop voor het behoud de soort:

“Dit is een belangrijke opwindende ontdekking en een grote stap voor de behoud van de soort. We hebben nu bewijs dat een diersoort waarvan we dachten dat deze was uitgestorven op Kalimantan, nog in leven is en door de bossen doolt. We zullen ons uiterste best doen om deze bijzondere diersoort te beschermen.”

Meer over de projecten voor het behoud van deze bijzondere diersoort lees je hier.

 

Bron: WWF ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck