Een 59-jarige vrouw in Mumbai (India) is door de Dadar Railways Police Force (spoorwegpolitie) opgepakt wegens het smokkelen van drie levende zeldzame schildpadden. De vrouw had 3 Indische sterschildpadden bij zich toen ze werd aangehouden.

zeldzame schildpadden
De sterschildpadden zijn zeldzame schildpadden | Foto: Jacob.jose via CC BY-SA 3.0

De Indische sterschildpad leeft in India, Sri Lanka en een klein deel van Pakistan. Het dier staat op de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten van IUCN vermeld als kwetsbaar en wordt in India veel illegaal verhandeld als exotisch huisdier.

De drie sterschildpadden die de vrouw in Mumbai bij zich had waren 16 centimeter lang en 9 centimeter breed. De vrouw kwam uit de langeafstandstrein uit New Delhi om 11:52 uur aan in Mumbai, waar ze werd gesignaleerd met een plastic kooi. De spoorwegpolitie vond het een verdachte situatie en besloot het kooitje te controleren, waarop de drie sterschildpadden werden aangetroffen. Na ondervraging verklaarde de vrouw dat ze uit Jhansi, Uttar Pradesh, kwam en dat ze de dieren daar had gekocht.

Een woordvoerder van de spoorwegpolitie verklaarde:

“Dit is een bedreigde diersoort en het is niet toegestaan ze als huisdier te houden. Toen de vrouw werd ondervraagd, heeft ze niet bekend gemaakt of ze de dieren mee had genomen om te verkopen of om zelf als huisdier te houden. Later zijn ze, samen met de plastic kooi waarin de schildpadden zaten, in beslag genomen. De schildpadden worden in de natuur vrijgelaten en de vrouw zal na verder onderzoek worden vervolgd op basis van de wildlife wet.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor