In Kruisland in Noord-Brabant, zijn bij een stalbrand vorige week wederom 2688 varkens om het leven gekomen. Dat zijn er 700 meer dan in eerste instantie werd gedacht. 5600 dieren konden door de brandweer worden gered. Door de brand zijn de stallen ingestort. De varkens liggen nog onder het puin. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Stalbrand Oirschot
Stalbrand Oirschot | Bron: Jack Tummers

Begin april van dit jaar berichtte PiepVandaag.nl over een stalbrand in Oirschot 10.000 varkens en biggen om het leven. Na de brand hebben levende varkens nog bijna een etmaal zwaar gewond onder het puin gelegen. Een buurtbewoner getuigt:

“Het geluid van de krijsende varkens was erbarmelijk. Ik ben vooral binnen gebleven, want ik was best bang. Toen ik even buiten ging kijken, ben ik weer snel naar binnen gegaan want ik wilde dat vreselijke geluid niet horen.”

In 2015 zijn 128.000 dieren in hun stallen levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Half april werd er nog een actie tegen stalbranden gehouden voor de Tweede Kamer in Den Haag. De actie wordt georganiseerd door Stichting Stop Dierenleed Nederland (SDN). De stichting wil met de actie meer politieke aandacht creëren voor de vele dierlijke slachtoffers die vallen bij stalbranden.

Bron: BN De Stem ©PiepVandaag.nl