Stichting de Toevlucht in Amsterdam houdt zich dagelijks bezig met het verzorgen van jonge, zieke of gewonde vogels. Deze week kregen zij wel een heel bijzondere gast. De dierenambulance klopte namelijk aan met een duif die geverfd was in alle kleuren van de regenboog.

geverfde duiven
Geverfde duif | Foto: Stichting de Toevlucht

Hoewel het vrolijk klinkt, is de realiteit een stuk triester. Gert Zant, coördinator van de Toevlucht,  was onaangenaam verrast door wat hij aantrof:

“Bij binnenkomst hebben we de duif direct schoon proberen te krijgen, maar de verf ging er met geen mogelijkheid af.”

De medewerkers probeerden het vervolgens nog eens met een blauwe veer die van de vogel was afgevallen, maar ook deze kreeg zijn normale kleur niet terug. Wat voor verf er gebruikt is, weten ze bij de Toevlucht niet:

“We hebben geen idee wat we nu met deze duif aan moeten. Hoogstwaarschijnlijk heeft de duif pas na zijn volgende rui weer zijn witte veren terug.”

Ondertussen wordt de duif ook door zijn soortgenoten vreemd aangekeken, zo laat de Toevlucht weten.

Dierenmishandeling
Op Facebook komen er veel reacties op de gekleurde duif. De meningen zijn verdeeld over de vraag of dit dierenmishandeling is of niet. Zant verklaart dat het dier voor een lange tijd moet zijn beetgehouden om in al deze kleuren beschilderd te worden:

“Ik breng die discussie graag op gang. Dierenmishandeling klinkt misschien erg zwaar, maar het verven is voor de duif met veel stress gepaard gegaan. Zoiets gaat tegen de wil van de duif in. Bovendien zat er ook verf in de buurt van zijn ogen.”

De Toevlucht legt uit dat zij de zaak nu bij de Partij voor de Dieren hebben neergelegd en hopen dat die er wat mee gaan doen.

Toeristische attractie
Het vermoeden bestaat dat deze duif, en waarschijnlijk nog meer, worden gebruikt als toeristische attractie in Amsterdam. Mensen kunnen met de geverfde dieren tegen betaling op de foto. Dit vindt Zant nog het ergste aan deze zaak:

“Er wordt elke keer iets gekkers bedacht. Het probleem is dat er winst wordt geprobeerd te maken over de rug van dieren. Geld willen verdienen is prima, maar dan moeten ze maar hun eigen lichaam gaan beschilderen.”

Bij de Toevlucht wordt gehoopt dat de eigenaar van deze duif snel gevonden wordt, zodat ze weten wie hier achter zit.

Kamervragen
Het verven van duiven – en andere dieren – is niet nieuw. In 2012 werd er door de PvdD Kamervragen gesteld over het verven van dieren voor menselijk vermaak. Destijds waren duiven eveneens de aanleiding voor het debat. Er werden namelijk geverfde duiven aangeboden voor feestelijke aangelegenheden. Daarnaast liepen in pretparken als de Efteling eveneens duiven rond met onnatuurlijke kleuren. De PvdD benoemde toen al dat “de waanzin van mensen echt begrensd moet worden.” Uiteindelijk bleek er helaas geen wettelijke beperking te zijn op het verven van dieren, zo was al te lezen in een eerder artikel op PiepVandaag. Wellicht gaat de PvdD op verzoek van de Toevlucht zich wederom inzetten voor deze kwestie.

©PiepVandaag.nl Janna van Strien