Vier circusolifanten die hun hele leven optraden en tussendoor aan de ketting werden gelegd zijn eindelijk vrij. Ze genieten voor het eerst van een welverdiend modderbad. Ze werden vorige week uit het Rambo Circus in India bevrijd door Wildlife SOS. De organisatie schreef op haar Facebook pagina dat het een van de gevaarlijkste, vermoeiendste en gecompliceerde reddingen was die ze tot nu toe hebben gedaan. De hele reddingsactie duurde in totaal langer dan twee dagen.

circusolifanten
Goldie propt haar mond vol bananen | Foto: Wildlife SOS

Wildlife SOS:

“Het was schokkend om te zien in welke onmenselijke omstandigheden de olifanten werden gehouden. Ze werden aan de ketting gelegd en elke kans op een natuurlijk leven werd ze ontnomen. De olifanten in dit circus waren onze prioriteit, omdat  ze veel leed en verdriet hadden.”

Wildlife SOS beschuldigt het circus van het vastzetten van de voor en achterpoten van de olifanten en het onthouden van vers drinkwater en beweging.

Het Rambo Circus heeft in een reactie aan The Dodo gezegd dat dit valse beschuldigingen zijn en dat het circus de dieren nooit heeft mishandeld.

Rhea Lopez, Wildlife SOS’s campagne manager, zei in een verklaring dat de mentale en fysieke gezondheid van de olifanten erg slecht was.

Eerder berichtte PiepVandaag.nl over Pearl, Ruby, Goldie en Sylvie, met als bijnaam The Precious Four, die zijn overgebracht naar een opvang in Pune, India, waar ze kunnen rusten en medische behandelingen krijgen.

Pearl en Ruby zijn erg hecht omdat ze rond dezelfde tijd in het circus terecht kwamen. Goldie is de oudste van de vier olifanten en Sylvie is volgens Wildlife SOS haar dochter. In de opvang is een dierenarts aanwezig die de olifanten voetverzorging geeft en ontwormingstabletten toedient, verstopt in fruit.

John Pecorelli, communicatie directeur van Wildlife SOS:

“We hebben een tijdelijk modderbad voor ze aangelegd, maar de olifanten hebben zo lang geen water gezien dat ze te verlegen zijn om er helemaal in te gaan. Sylvie is er wel voor de helft ingegaan en heeft even in het water gespeeld. Goldie heeft zichzelf een modderbad gegeven door haar slurf in het bad te steken.”

Zodra Wildlife SOS de transport papieren van de overheid krijgt, worden de olifanten naar een permanent olifanten verblijf van Wildlife SOS overgebracht.

Naar verluidt probeert het circus de olifanten terug te krijgen. De olifanten zijn echter met hulp van de politie en andere organisaties bevrijd. Het circus wordt ook niet meer erkend door de Central Zoo Authority en ook The Animal Welfare Board of India heeft het circus verbannen.

Terwijl Wildlife SOS zich over de juridische zaken buigt, beginnen de olifanten aan hun herstel.  Wildlife SOS plaatste een bericht op Facebook over Goldie en Sylvie, die genieten van de verse spinazie. Het lijkt hun favoriete traktatie te zijn.

Je kunt bijdragen aan de zorg voor de Precious Four en toekomstige reddingsacties door een donatie te doen aan Wildlife SOS.

Bron ©PiepVandaag.nl Laura Polderman