Eind mei werden olifanten Pearl, Ruby, Goldie en Sylvie gered van het Rambo Circus in Pune. Pune ligt in de Indiase staat Maharashtra. Ze worden liefdevol de ‘Precious Four’ genoemd.

olifanten
De ‘Precious Four’ | Foto: Wildlife SOS India

De reddingsactie
De redding door Wildlife SOS, met hulp van onder andere FIAPO en PETA, heeft twee dagen een nacht lang geduurd en verliep niet zonder slag of stoot. De organisatie had van tevoren een tijdelijke faciliteit in de buurt van het circus klaargemaakt. Daar konden de olifanten meteen worden gecheckt en worden verzorgd totdat er een permanente plek voor ze vrijkomt in één van de opvangcentra.

Toen de hulptroepen arriveerden bij het circusterrein werden ze opgewacht door een menigte mensen die probeerde te voorkomen dat het team de olifanten kon meenemen. Het reddingsteam had al politieagenten bij zich maar ze hadden er ter plekke meer nodig om iedereen, ook de olifanten zelf, veilig te houden. De eerste dag van de actie is het helaas niet gelukt om de olifanten te bevrijden. Wel zijn er honden, paarden en ezels uit het circus gered.

Na regen komt zonneschijn
De volgende dag lukt het wel: de Precious Four zijn gered! “In het begin gedroegen ze zich een beetje aarzelend, maar zodra ze alle vier bij elkaar kwamen zag je de blijdschap en begonnen ze de omgeving te verkennen. Bomen vonden ze in het begin erg spannend, maar ondertussen eten ze de bladeren ervan en schuren ze lekker met hun kont tegen de stammen aan”, vertelt een medewerker van Wildlife SOS. Geeta Seshamani, mede-oprichter van Wildlife SOS, vertelt in een persbericht:

“Het was shockerend om te zien onder wat voor onmenselijke omstandigheden de olifanten werden gehouden. Geketend aan kettingen vol met scherpe punten, geen enkele kans op een natuurlijk leven. De olifanten in het circus hadden voor ons grote prioriteit omdat ze echt in vreselijke nood waren”

Schandaal
Ondanks het verbod op wilde dieren in het circus bleef Rambo Circus met de olifanten pronken. Gelukkig werd het circus ontdekt en nadat de gruwelijke details van de leefomstandigheden voor de olifanten werden onthult, is het circus gemeld bij the Central Zoo Authority. Rhea Lope, Elephant Campaign Manager bij Wildlife SOS, legt de omstandigheden uit:

“In het circus werden de olifanten geremd in hun beweging door de vastgetekende voor- en achterbenen. Zelfs als ze niet aan het optreden waren hadden ze geen mogelijkheid om te vrijuit te bewegen. Ook hadden ze geen schoon water, terwijl dat verplicht is. De geestelijke en lichamelijke toestand van deze olifanten is heel erg slecht”

Dierenarts Dr. Yaduraj is begonnen met het behandelen van de voeten van de olifanten. Die zijn tientallen jaren verwaarloosd en zullen de komende maanden dagelijkse zorg nodig hebben.

Vrijheid
De operatie heeft in totaal 22 dieren gered van het circusterrein. Bestuurders van het Rambo Circus hebben een persconferentie gegeven waarin ze beweren dat ze alle benodigde certificaten hebben om de dieren te houden en beschuldigen de autoriteiten van het illegaal wegnemen van de dieren. Volgens Nikunj Sharma, een dierenrechtenactivist, heeft het circus een geschiedenis omtrent het misbruiken van dieren:

“Er hebben diverse controles plaatsgevonden in de afgelopen jaren en daaruit is gebleken dat de toestand van de dieren slecht en onveranderd is, ondanks verschillende waarschuwingen van AWBI en CZA.”

Het circus wil er nu voor zorgen dat de Precious Four weer terugkeren naar een leven van kettingen, uitbuiting en misbruik. Deze olifanten hebben net een beetje van hun vrijheid mogen proeven en de dierenorganisaties doen er alles aan om deze olifanten te beschermen en ze hun vrijheid te laten behouden.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen