Het is geen onbekend beeld in Amsterdam: paarden die hartje zomer in de volle zon zware karren vol toeristen door de stad heen loodsen. In tegenstelling tot andere steden gelden er geen welzijnseisen voor deze hardwerkende viervoeters. Hierdoor hoeft er zelfs bij een gevoelstemperatuur van maar liefst 55 graden niet gestopt te worden met de zware inspanningen die de paarden moeten verrichten. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt worden deze paarden nu ook in Amsterdam beter beschermd.

Koetspaarden
Maak einde aan leed koetspaarden in Amsterdam | Foto: Partij voor de Dieren

Welzijnseisen
De partij dient vandaag een initiatiefvoorstel in, waarin wordt gevraagd om richtlijnen op te stellen over onder andere rusttijden, minimum- en maximumtemperaturen en het gewicht van de kar. Raadslid Johnas van Lammeren:

“We ontvangen regelmatig berichten van Amsterdammers die zich zorgen maken om paarden die in de volle zon een koets trekken of juist in de kou uitglijden op gladde bruggen. Wij delen de zorgen hierover en vinden dat het tijd is voor maatregelen.”

Oververhitte paarden
Uit onderzoek blijkt dat paarden tien keer zo snel oververhit raken dan mensen, wat fatale gevolgen voor de dieren kan hebben. Op een warme dag kan de lichaamstemperatuur van een paard al na 17 minuten gematigde inspanning gevaarlijke hoogtes bereiken. Amerikaanse dierenartsen adviseren daarom al jaren om maximale temperaturen in te stellen voor werk van paarden. Veel buitenlandse steden hebben vanwege de risico’s en fatale incidenten extra regels of zelfs een geheel verbod voor paardenkoetsen.

Toenemende drukte
Door welzijnseisen op te stellen wil de Partij voor de Dieren ongelukken en paardenleed in het steeds drukker wordende Amsterdam voorkomen. “De stad wordt steeds drukker en de weersomstandigheden extremer,”, aldus  Johnas van Lammeren. “Andere Europese steden hebben welzijnsrichtlijnen voor koetspaarden om ze te beschermen tegen te zwaar werk. Amsterdam kan hierin niet achterblijven.”

Persbericht Partij voor de Dieren Amsterdam