Eindelijk gerechtigheid voor de vijf Java-apen, ook wel bekend als ‘de verstekelingen van Maersk’. Vanochtend zijn de dieren terug gebracht naar bij Stichting AAP in Almere. AAP is nu ook officieel de eigenaar van de dieren en heeft voor Ray en zijn groepsgenoten Greg, Eugen, Oz en Rash een speciaal verblijf gecreëerd.

java apen
Foto: Stichting AAP

AAP-directeur David van Gennep:

“We stellen alles in het werk om deze vijf heren een goede toekomst te geven. De dieren zijn drager van een herpesvirus. Zelf hebben ze hier geen last van, maar het kan wellicht besmettelijk zijn voor mensen.”

De afgelopen dagen is daarom het verblijf van de dieren op de apeneilanden dusdanig aangepast dat ze heerlijk kunnen genieten van een prachtig verblijf, zonder dat ze mensen en andere dieren kunnen besmetten.

De Java-apen kwamen in augustus 2014 als verstekeling naar Nederland. Via een vrachtschip van rederij Maersk kwamen ze vanuit Maleisië mee naar de haven van Rotterdam. De overheid nam ze in beslag en de dieren werden tijdelijk ondergebracht in de opvang van Stichting AAP. De dieren waren door hun reis erg verzwakt, AAP zorgde ervoor dat ze op krachten konden komen.

Gedurende hun verblijfsperiode bij AAP bleven de dieren eigendom van de overheid, die op zoek ging naar een permanent onderkomen. Hierop heeft AAP aangeboden de dieren over te nemen zodat ze in de opvang van AAP konden blijven. Het ministerie heeft laten weten af te zien van dit aanbod. De dieren werden overgebracht naar BPRC, het grootste apenvivisectiecentrum van Europa. Hun toenmalig rechtmatige eigenaar, het ministerie van Economische Zaken, had besloten de dieren te plaatsen in een fokprogramma van een laboratorium.

Eind maart steunde De Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren dat vijf geredde Java-apen permanent moeten worden ondergebracht bij Stichting AAP.

En vanochtend was het dus zover meldt van Gennep:

“De dieren zijn nu nog wat gespannen door de reis, maar maken een zeer gezonde indruk. We lopen allemaal met liefde een stapje harder om ze een mooie toekomst te geven.”

Bron: Stichting AAP ©PiepVandaag.nl