De Tweede Kamer wil dat vijf geredde Java-apen permanent worden ondergebracht bij Stichting AAP. De dieren, die in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag zijn genomen, zijn anderhalf jaar lang door Stichting AAP verzorgd en onlangs naar het apenlaboratorium BPRC in Rijswijk gestuurd. Een Kamermeerderheid vindt dit onacceptabel en heeft vandaag een PvdD-motie gesteund om deze dieren permanent bij AAP onder te brengen.

Java-apen
De Tweede Kamer wil dat de Java-apen vanuit het BPRC terug gaan naar Stichting Aap | Foto credit: maawoo via Compfight cc

De vijf Java-apen kwamen in augustus 2014 als verstekeling op een vrachtschip van rederij Maersk mee naar de haven van Rotterdam. De overheid nam ze in beslag en de dieren werden tijdelijk ondergebracht in de opvang van Stichting AAP in Almere. Ze waren door hun reis erg verzwakt, AAP zorgde ervoor dat ze op krachten konden komen.

Gedurende hun verblijfsperiode bij AAP bleven de dieren eigendom van de overheid, die op zoek ging naar een permanent onderkomen. Omdat de dieren drager zijn van een herpesvirus – waar zij overigens zelf geen last van hebben, maar dat wellicht besmettelijk kan zijn voor mensen – bleek het niet mogelijk de dieren te plaatsen bij een dierentuin. Ook kunnen ze niet terug naar de natuur. Hierop heeft AAP aangeboden de dieren over te nemen zodat ze in de opvang van AAP konden blijven. Het ministerie liet echter weten af te zien van dit aanbod.

De dieren werden uiteindelijk begin deze maand vanuit Stichting AAP overgebracht naar BPRC, het grootste apenvivisectiecentrum van Europa. Hun rechtmatige eigenaar, het ministerie van Economische Zaken, heeft besloten de dieren te plaatsen in een fokprogramma van een laboratorium.

De Tweede Kamer vindt dit onacceptabel en wil dat de apen permanent bij Stichting AAP worden ondergebracht. Een motie hiertoe van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) is vandaag aangenomen met steun van PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie, PVV en Groep Kuzu/Öztürk. Wassenberg:

“Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen. Mooi dat ook de Kamer het BPRC niet als goede opvangplek ziet.”

Bron: Persbericht Partij voor de Dieren ©PiepVandaag.nl