Er zijn opnieuw gruwelijke beelden opgedoken van dierenmishandeling in een Frans slachthuis, dit keer in Soule, in de gemeente Mauléon-Licharre. De beelden verschenen onder meer op de website van de krant Le Monde en zijn gemaakt door leden van actiegroep L214. Het is de derde keer in vijf maanden tijd dat er dierenmishandeling wordt vastgelegd in Franse slachthuizen.

Frans slachthuis
Beelden uit het slachtthuis | Foto: screenshot video L214

Vorige maand berichtte PiepVandaag ook al over beelden van L214 in een slachthuis uit Vigan, dat na het publiceren van de beelden de deuren tijdelijk moest sluiten. Dit slachthuis heeft een zogeheten diervriendelijk ‘bio-label’, maar op de beelden is te zien dat de omstandigheden niet beter zijn en dat de dieren ook daar moeten lijden. Het jaar daarvoor sloot een slachthuis uit Alès al haar deuren na een actie van L214.

Geslagen
Op de nieuwe beelden uit het slachthuis in Soule is te zien hoe runderen, kalfjes, lammetjes en geitjes op gruwelijke wijze worden geslacht. De dieren worden hardhandig neergegooid, er wordt op ze gestampt en ze worden met ijzeren haken geslagen. Ze worden volledig bij bewustzijn opgehangen om uit te bloeden, waarbij ze stevig tegen spartelen. Ook is te zien hoe een geit levend in tweeën gereten wordt. Het personeel begint al met het uitbenen van de dieren terwijl ze nog in leven zijn.

Het slachthuis kiest, naar eigen zeggen, voor kwaliteitsvolle slachting en verwerkt jaarlijks zo’n 3000 ton vlees. Topchef Alain Ducasse is een van de klanten van het slachthuis, waar ongeveer dertig mensen werken.

De klos
Directeur Gérard Clémente heeft al 40 jaar de leiding in het slachthuis en reageert geschokt op de beelden. Hij zegt niets te weten van de gruwelijke praktijken:

“Ik zit in zak en as. Ik ben heel vaak in mijn slachthuis en ik probeer al jaren de omstandigheden van het slachten te verbeteren en kijk, ik keer mij om en medewerkers slaan de dieren. We zijn de klos.”

De directeur beweert dat hij de medewerkers zal ontslaan, maar geeft ook aan dat het te maken heeft met een te hoog werktempo:

“We moeten 15.000 lammeren doden binnen vijftien dagen tijd in aanloop naar Pasen. Als ze aan een rustiger tempo zouden werken, zouden ze zulke wreedheden niet begaan”.

Klacht indienen
Het is nu aan actiegroep L214 om een klacht in te dienen tegen het slachthuis, wegens de ernstige mishandeling. Hiervoor moeten zij naar de procureur van Pau stappen, de hoofdstad van het departement Pyrenees-Atlantiques, waar het slachthuis zich bevindt.

Hieronder is de Franstalige video te zien. Let op, bevat schokkende beelden!

Bronnen: HLN, Le Monde ©PiepVandaag.nl Laura Polderman