In de Chinese stad Haikou hebben de autoriteiten maar liefst 68.000 pythonhuiden in beslag genomen. De huiden zijn illegaal het land in gesmokkeld, maar werden onderschept door douanebeambten. Dit lijkt een van de grootste smokkelacties van pythonhuiden aller tijden te zijn, zo verklaren de Chinese media.

Koningspython - pythonhuiden
Koningspython | Foto: Wikimedia Commons

De pythonvellen zijn samen bijna 43 miljoen euro waard. Zestien verdachten zijn gearresteerd. Een van de smokkelaars heeft verklaard dat de vellen zouden worden gebruikt voor de productie van traditionele Chinese muziekinstrumenten. Een andere verdachte heeft volgens de Chinese media verklaard dat het bedrijf waarvoor hij werkte valse douanepapieren heeft gebruikt om de pythonhuiden en -eieren te importeren.

Pythons leven in Azië, Australië en Afrika. De handel in levende pythons en hun lichaamsdelen wordt strikt gereguleerd, om hun overleving in het wild te waarborgen. Toch worden er ieder jaar zo’n 500.000 huiden vanuit Zuidoost-Azië geïmporteerd, voornamelijk door Europa, zo blijkt uit een rapport van de International Trade Center (ITC), onderdeel van de World Trade Organization (WTO).

Pythonhuiden zijn erg populair in Europa en de Verenigde Staten om verwerkt te worden tot dure schoenen en handtassen. Door de grote vraag naar de huiden, wordt de zwarte markt behoorlijk aangewakkerd.

Welke straf de verdachten boven het hoofd hand, is (nog) niet bekend.

Bron: Nationalgeographic.com ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor