Vijf Java-apen, ook wel bekend als de vijf verstekelingen van Maersk, zijn vandaag vanuit Stichting AAP overgebracht naar BPRC, het grootste apenvivisectiecentrum van Europa. Hun rechtmatige eigenaar, het ministerie van Economische Zaken, heeft besloten de dieren te plaatsen in een fokprogramma van een laboratorium.

Java-aap - verstekeling-aapjes
Java-aap | Foto: Muhammad Mahdi Karim [GFDL 1.2], via Wikimedia Commons
De vijf Java-apen kwamen in augustus 2014 als verstekeling op een vrachtschip van rederij Maersk mee naar de haven van Rotterdam. De overheid nam ze in beslag en de dieren werden tijdelijk ondergebracht in de opvang van Stichting AAP in Almere. De dieren waren door hun reis erg verzwakt, AAP zorgde ervoor dat ze op krachten konden komen.

Gedurende hun verblijfsperiode bij AAP bleven de dieren eigendom van de overheid, die op zoek ging naar een permanent onderkomen. Omdat de dieren drager zijn van een herpesvirus – waar zij overigens zelf geen last van hebben maar dat wellicht besmettelijk kan zijn voor mensen – bleek het niet mogelijk de dieren te plaatsen bij een dierentuin. Ook kunnen ze niet terug naar de natuur.

Onlangs heeft het ministerie aan AAP laten weten, de vijf Java-apen permanent onder te brengen bij een proefdierlaboratorium in Nederland. Hierop heeft AAP aangeboden de dieren over te nemen zodat ze in de opvang van AAP konden blijven. Het ministerie heeft laten weten af te zien van dit aanbod. Gisteren zijn de dieren opgehaald door het laboratorium en naar hun nieuwe adres gebracht.

David van Gennep, directeur Stichting AAP:

“Ik betreur het ten zeerste dat deze dieren naar een laboratorium moeten. Primaten horen daar niet thuis. We hebben er alles aan gedaan om de dieren bij AAP te houden en ze een goede toekomst te geven. Ik vind het heel jammer dat daar geen gebruik van gemaakt is. Wel hebben we de verzekering gekregen dat deze dieren niet als proefdier gebruikt zullen worden.”

Stichting Een DIER Een VRIEND (EDEV) die al jaren actie voert tegen BPRC is woedend over het besluit van het ministerie om de 5 ‘verstekeling-apen’ over te plaatsen. Volgens EDEV worden de regels van het internationale verdrag CITES geschonden en zouden deze dieren terug naar het land van herkomst moeten worden gestuurd. De organisatie is daarom op www.diervriendelijk.nl een petitie gestart om de Java-apen alsnog naar het opvangcentrum van Jakarta Animal Aid Network in Jakarta over te brengen.

“Jaren geleden beloofde de politiek al afbouw van het aantal apen in het BPRC. Van deze belofte is tot op de dag van vandaag niets terechtgekomen. Nu krijgt het centrum zelfs 5 apen cadeau! Apen die volgens de regels gewoon terug moeten naar hun land van herkomst. Het is te gek voor woorden!” Aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND.

©PiepVandaag.nl