De dertienjarige orang-oetan Milo leefde onder erbarmelijke omstandigheden in de Thaise dierentuin Phuket Zoo. Wildlife Friends Foundations Thailand (WFFT) zette zich in voor de vrijlating van Milo, maar op 19 februari bleek de orang-oetan ineens spoorloos te zijn verdwenen.

orang-oetan milo
Milo | Foto: via WFFT

Wildlife Friends Foundations Thailand (WFFT) is in 2001 opgericht door Edwin Wiek en heeft als doel gevangengenomen wilde dieren een nieuw leven te geven. De werkzaamheden van WFFT werden door de Thaise overheid niet altijd in dank afgenomen. Dit werd pijnlijk duidelijk toen op 26 september 2012 Wiek gearresteerd en aangeklaagd werd voor het illegaal houden van wilde dieren. In 2014 werd hij in Hoger Beroep vrijgesproken van alle aanklachten. Ondanks de tegenslagen heeft de organisatie al veel succesvolle reddingsacties kunnen uitvoeren. Zo zorgde WFFT er bijvoorbeeld voor dat olifant Boonmee met pensioen kon en hielpen ze bij de redding van 81 gesmokkelde schubdieren.

Depressief

Ook de situatie waarin Milo verkeerde wilde WFFT zo snel mogelijk veranderen. De orang-oetan leefde in een betonnen bak die met een rolluik werd afgesloten, waardoor zij geen licht te zien kreeg. Het enige moment waarop ze naar buiten mocht, was om op de foto te gaan met toeristen. WFFT:

“Ze had er een hekel aan dit te doen, ze zat met haar armen gevouwen en een verbitterde blik op haar gezicht.”

Bovendien laat de organisatie weten dat ze ernstig overgewicht had en zichtbaar depressief was. Hierom startte WFFT een petitie om Milo uit de dierentuin te bevrijden.

Verdwenen

Uiteindelijk gingen de Natural Resources and Environmental Crime Division (NRECD) van de Thaise politie en het Departement van National Parks (DNP) ermee akkoord de zaak van Milo te onderzoeken. DNP had uitgevonden dat Milo mogelijk illegaal werd gehouden, omdat er geen orang-oetan legaal was geregistreerd in de Phuket Zoo. WFFT beschrijft dat daarom op 19 februari de Thaise politie naar de dierentuin is gekomen. Aan Wiek was beloofd dat wanneer de aap illegaal in de dierentuin werd gehouden, deze in beslag zou worden genomen. Eenmaal op de desbetreffende locatie aangekomen bleek Milo nergens te bekennen. De eigenaar van de dierentuin vertelde dat hij Milo vrij had gelaten in Khao Phra Thaeo, een klein stuk regenwoud op Phuket.

Smokkel

De eigenaar zei verder dat hij Milo twee jaar geleden heeft gevonden. WFFT:

“Milo is ongeveer dertien jaar oud. Het is vanzelfsprekend dat we dit verhaal niet geloven.”

Op Phuket is het zeker niet voor het eerst dat een gesmokkelde orang-oetan gevonden wordt. In 2008 werden er bijvoorbeeld twaalf gesmokkelde orang-oetans ontdekt in een andere dierentuin. Pas een paar maanden geleden zijn deze eindelijk teruggebracht naar Borneo in Indonesië.

Zoektocht

Nadat duidelijk was geworden dat Milo verdwenen was, werd er direct een zoekactie gestart. Uiteindelijk hebben inwoners van Phuket haar gevonden in een kooi in het regenwoud. Milo verkeerde wonder boven wonder in goede gezondheid. Na haar vondst is Milo ondergebracht in een revalidatiecentrum in de bijgelegen provincie Phang Nga. De vondst van Milo wordt door WFFT op hun Facebook-pagina bevestigd. Ze melden geshockeerd te zijn door hoe ze is achtergelaten, maar blij te zijn dat ze levend is teruggevonden.

©AnimalsToday.nl Janna van Strien