Edwin Wiek, oprichter van de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), is vandaag  in Tha Mai Ruak, Thailand om 6.30 Nederlandse tijd gearresteerd. In zijn strijd om de illegale dierenhandel in primaten en olifanten aan de kaak te stellen, heeft de uit Breda afkomstige dierenbeschermer zich de woede van de Thaise overheid op de hals gehaald. Het is nog onduidelijk hoe lang de Nederlander wordt vastgehouden.

edwin wiek
Foto: Edwin Wiek

De dierenbeschermer stelt door een serie van reportages via YouTube de illegale handel in olifanten en primaten aan de kaak. Ook de rol van een Thais overheidsdepartement, die de illegale praktijken proberen te verdoezelen, wordt in de reportages blootgelegd.

“Het is onbegrijpelijk hoe de Thaise autoriteiten omgaan met het werk van Edwin Wiek en zijn organisatie zeker als je bedenkt dat Thailand volgend jaar gastland is van CITES een wereldwijd congres over de illegale dierenhandel”, aldus Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.

Gewapende ambtenaren
Edwin Wiek heeft sinds 2001 in Thailand een opvangcentrum voor apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Volgens Wiek vangen illegale stropers maandenlang babyolifanten uit het wild omdat toeristische bezoekerscentra in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen te trekken. De Thaise overheid is niet blij met de acties van Wiek. Eerder dit jaar namen gewapende ambtenaren wilde dieren in beslag van de Nederlandse dierenbeschermer. ‘Ze proberen mij en mijn medewerkers van het opvangcentrum het leven zuur te maken’, zegt Edwin Wiek. ‘Ook financieel proberen ze ons helemaal uit te kleden.’

Edwin Wiek in gevangenis
Edwin Wiek in gevangenis

Kamervragen
Naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom Edwin Wiek in Thailand stelde de Partij voor de Dieren in maart 2012 Kamervragen. Nu is het conflict tussen het WFFT en de Thaise overheid dus opnieuw in alle hevigheid opgelaaid.  ‘Ik ken Edwin Wiek al vele jaren als iemand die zich ten volle inzet voor dieren en hun welzijn’, zegt David van Gennep van Stichting AAP. “Recent nog bleek dat onder andere via Nederland grote aantallen Zuid Amerikaanse aapjes naar Thailand verscheept worden om daar een vreselijk lot te ondergaan. Edwin is de enige die daar effectief tegen optreedt en dat wordt hem niet in dank afgenomen. Wij kunnen onze partner in Thailand niet missen en roepen de Thaise overheid op om op te treden tegen deze handel en niet tegen Edwin en zijn mensen”.

 “Ik ken dit land niet meer zo is het nooit geweest. Dat het helpen van dieren nu een misdaad is gaat me te ver”, aldus Edwin vlak voor zijn arrestatie vanochtend.

Persbericht PiepVandaag

Wil je Edwin helpen? Teken dan nú onze petitie!