Een bedrijf uit Nha Trang in Vietnam dat onder meer beschermde wilde diersoorten verplicht inzet bij het vermaken van toeristen is uit het aanbod van ’s werelds grootste reiswebsite gegooid. Zelf beweert het bedrijf gespecialiseerd te zijn in ‘ecotoerisme’, maar die leugen is door TripAdvisor eindelijk doorgeprikt.

TripAdvisor
Ook ritjes op struisvogels en olifanten horen niet in het aanbod van reisorganisaties | Foto: Diana/Wikimedia

Animals Asia onderzocht de werkwijze van Long Phu Corporation en ontdekte dat beschermde diersoorten (zoals beren, makaken en olifanten) onder erbarmelijk leefomstandigheden gehouden werden. Daarnaast werden de dieren gedwongen om hun aangeleerde kunstjes te vertonen aan betalende toeristen. Deze (voornamelijk) buitenlandse toeristen hielden de praktijken in stand door dieronterende ritjes op olifanten en struisvogels te maken en zelfs deel te nemen aan circusvoorstellingen met beren.

Uitbuiting van dieren

In 2018 verzocht Animals Asia de uitgever van reisgidsen Lonely Planet met klem om de promotie en kaartverkoop voor Long Phu’s Orchid en Monkey Island stop te zetten en nu heeft TripAdvisor dit voorbeeld gevolgd. Animals Asia’s manager dierenwelzijn Ngyen Tam Tanh legt uit dat het beëindigen van de promotie en verkoop van het uitbuiten van dieren, voor het vermaak van toeristen, door de internationale reiswereld van zeer groot belang is om deze vreselijke wantoestanden in Vietnam te stoppen. Als er geen kaartverkoop is, is er geen verdienmodel meer over de ruggen van de dieren.

TripAdvisor-woordvoerder James Key bevestigt via de Facebookgroep Vietnam Animal Eyes dat zijn organisatie geen kaarten meer aanbiedt en verkoopt voor het toeristenvermaak, waarbij dieren uitgebuit worden.

TripAdvisor
Boek nooit een olifantenritje tijdens een exotische vakantie | Foto: publiek domein

Overheid grijpt niet in

De Vietnamese wetgeving kent geen verbod op het geven van voorstellingen met dieren. Echter beschermde diersoorten, zoals beren, makaken en olifanten, zijn wel beschermd tegen uitbuiting waarbij het verdienmodel van de mens centraal staat. Helaas blijkt aantoonbaar (zie rapportage Animals Asia) dat er op grote schaal zes beschermde diersoorten misbruikt worden. Zij worden, door geheel Vietnam, ingezet bij circussen ter vermaak van bezoekers. De overheid grijpt vooralsnog niet in, waardoor de dieren misbruikt kunnen blijven worden. Directeur Dave Neale van Animals Asia:

“Het lukt de bevoegde instanties niet om deze criminele praktijken binnen Vietnam te stoppen. Inmiddels heeft Animals Asia verschillende vragen bij de overheid en bevoegde instanties neergelegd over bijvoorbeeld de inzet van beren die legaal gekocht worden, terwijl dit illegaal is.”

Tot op heden heeft de dierenrechtenorganisatie hierop geen enkel antwoord ontvangen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Lichtpunt

Gelukkig is er ook een enorm lichtpunt: een aantal zeer belangrijke internationale reisorganisaties zet grote stappen om de promotie en verkoop van kaarten voor het inzetten van dieren ter vermaak van toeristen te stoppen!

Bron:

©AnimalsToday.nl Astrid Hazekamp


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.