Edwin WiekEdwin Wiek, initiatiefnemer van Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) wordt wederom ernstig tegengewerkt door de Thaise overheid. Afgelopen februari-maart liepen de gemoederen tussen de Thaise overheid en zijn organisatie ook al flink op. Gewapende ambtenaren deden toen invallen en namen door de WFFT opgevangen dieren in beslag, omdat Wiek en zijn organisatie de dieren illegaal in het bezit zouden hebben. 

Ga direct naar de petitie

Naar aanleiding van het gebeurde maakte EenVandaag een reportage en stelde Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren kamervragen. Nu is het conflict tussen het WFFT en de Thaise overheid weer in alle hevigheid opgelaaid.

Wiek is nu wederom voor de Thaise rechter gedaagd en moet zich morgen bij de rechtbank melden.

Onlangs heeft Wiek namelijk in een brief aan de overheid zijn bewijsmateriaal uiteengezet dat de corrupte praktijken omtrent de handel in wilde olifanten in Thailand blootlegt, iets wat hem niet in dank is afgenomen.

“En dit is nog maar het topje van de ijsberg”, aldus Wiek. “Sterker nog: Thailand is het centrum van de illegale dierenhandel en het ‘witwassen’ van wilde olifanten.”

In aanloop naar de wereldwijde conferentie (CITES) over illegale dierenhandel die in maart 2013 uitgerekend in Bangkok plaatsvindt, probeert Wiek door een serie van reportages de illegale handel in olifanten en primaten en de rol die het hoofd van een Thais overheidsdepartement speelt in het verdoezelen van deze praktijken aan de kaak te stellen. Als gastheer van dit wereldwijde congres, kan de Thaise overheid zich dit absoluut niet permitteren en proberen zij op allerlei manieren het bewijsmateriaal in de doofpot te stoppen.

‘The Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation’ ontkent in alle toonaarden.  In plaats van deze misstanden nader uit te zoeken, proberen ze Wiek nu de mond te snoeren en doen ze een poging zijn stichting aan te klagen voor het illegaal houden van wilde dieren. Dit terwijl Wiek alle officiële stukken ter inzage heeft en nimmer claimt dat de dieren zijn eigendom zijn. Hij vangt ze slechts op. Dat uitgerekend hij nu aangeklaagd wordt is de omgekeerde wereld en mag niet onopgemerkt blijven!

De autoriteiten proberen Wiek en zijn stichting nu door het opstarten van onzinnige juridische procedures financieel uit te kleden en monddood te maken.  Aanstaande woensdag hangt hem een borgsom boven het hoofd van 200.000 BHT (oftewel €5.000,-) welke hij in cash dient te betalen. Doet hij dit niet, zal hij in hechtenis genomen worden.

In een interview met PiepVandaag.nl luidt Wiek de noodklok en vraagt hij nadrukkelijk aandacht voor deze bizarre situatie en het wanbeleid van de Thaise overheid.  Hoe kan het dat een land als Thailand naar de buitenwereld uitdraagt voorloper te zijn in de strijd tegen illegale dierenhandel, nota bene gastheer is voor de CITES conferentie in maart, maar al het aangedragen bewijsmateriaal van illegale praktijken  in de wind slaat? Waarom starten ze geen juridische procedures tegen deze handelaren en wordt dit niet tot de bodem uitgezocht? Waarom staan ze dit oogluikend toe en dreigen ze juist een voorvechter van dierenrechten in hechtenis te nemen?

“Ontkennen van het probleem, is het toegeven van je zwakheden.”

Zoals Wiek mooi verwoordt en daarmee nog eens extra benadrukt waarom de Thaise overheid op haar verantwoordelijkheden gewezen moet worden en haar ogen hier niet voor mag en kan sluiten!

Edwin Wiek heeft onze hulp nodig! Stuur daarom via onderstaand formulier een e-mail naar de Thaise ambassade in Nederland en vraag Thailand de belachelijke aanklachten per direct in te trekken!

[emailpetition id=”7″]
De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?

[signaturelist id=”7″]

Links:

WFFT, olifantenhandel

CITES


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.