E-mailactie – Help Edwin Wiek in zijn juridische strijd tegen de illegale dierenhandel in Thailand

Edwin WiekEdwin Wiek, initiatiefnemer van Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) wordt wederom ernstig tegengewerkt door de Thaise overheid. Afgelopen februari-maart liepen de gemoederen tussen de Thaise overheid en zijn organisatie ook al flink op. Gewapende ambtenaren deden toen invallen en namen door de WFFT opgevangen dieren in beslag, omdat Wiek en zijn organisatie de dieren illegaal in het bezit zouden hebben. 

Ga direct naar de petitie

Naar aanleiding van het gebeurde maakte EenVandaag een reportage en stelde Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren kamervragen. Nu is het conflict tussen het WFFT en de Thaise overheid weer in alle hevigheid opgelaaid.

Wiek is nu wederom voor de Thaise rechter gedaagd en moet zich morgen bij de rechtbank melden.

Onlangs heeft Wiek namelijk in een brief aan de overheid zijn bewijsmateriaal uiteengezet dat de corrupte praktijken omtrent de handel in wilde olifanten in Thailand blootlegt, iets wat hem niet in dank is afgenomen.

“En dit is nog maar het topje van de ijsberg”, aldus Wiek. “Sterker nog: Thailand is het centrum van de illegale dierenhandel en het ‘witwassen’ van wilde olifanten.”

In aanloop naar de wereldwijde conferentie (CITES) over illegale dierenhandel die in maart 2013 uitgerekend in Bangkok plaatsvindt, probeert Wiek door een serie van reportages de illegale handel in olifanten en primaten en de rol die het hoofd van een Thais overheidsdepartement speelt in het verdoezelen van deze praktijken aan de kaak te stellen. Als gastheer van dit wereldwijde congres, kan de Thaise overheid zich dit absoluut niet permitteren en proberen zij op allerlei manieren het bewijsmateriaal in de doofpot te stoppen.

‘The Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation’ ontkent in alle toonaarden.  In plaats van deze misstanden nader uit te zoeken, proberen ze Wiek nu de mond te snoeren en doen ze een poging zijn stichting aan te klagen voor het illegaal houden van wilde dieren. Dit terwijl Wiek alle officiële stukken ter inzage heeft en nimmer claimt dat de dieren zijn eigendom zijn. Hij vangt ze slechts op. Dat uitgerekend hij nu aangeklaagd wordt is de omgekeerde wereld en mag niet onopgemerkt blijven!

De autoriteiten proberen Wiek en zijn stichting nu door het opstarten van onzinnige juridische procedures financieel uit te kleden en monddood te maken.  Aanstaande woensdag hangt hem een borgsom boven het hoofd van 200.000 BHT (oftewel €5.000,-) welke hij in cash dient te betalen. Doet hij dit niet, zal hij in hechtenis genomen worden.

In een interview met PiepVandaag.nl luidt Wiek de noodklok en vraagt hij nadrukkelijk aandacht voor deze bizarre situatie en het wanbeleid van de Thaise overheid.  Hoe kan het dat een land als Thailand naar de buitenwereld uitdraagt voorloper te zijn in de strijd tegen illegale dierenhandel, nota bene gastheer is voor de CITES conferentie in maart, maar al het aangedragen bewijsmateriaal van illegale praktijken  in de wind slaat? Waarom starten ze geen juridische procedures tegen deze handelaren en wordt dit niet tot de bodem uitgezocht? Waarom staan ze dit oogluikend toe en dreigen ze juist een voorvechter van dierenrechten in hechtenis te nemen?

“Ontkennen van het probleem, is het toegeven van je zwakheden.”

Zoals Wiek mooi verwoordt en daarmee nog eens extra benadrukt waarom de Thaise overheid op haar verantwoordelijkheden gewezen moet worden en haar ogen hier niet voor mag en kan sluiten!

Edwin Wiek heeft onze hulp nodig! Stuur daarom via onderstaand formulier een e-mail naar de Thaise ambassade in Nederland en vraag Thailand de belachelijke aanklachten per direct in te trekken!

[emailpetition id=”7″]
De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?

[signaturelist id=”7″]

Links:

WFFT, olifantenhandel

CITES

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Dieren kunnen niet praten of schrijven. Wij mensen wel . ik denk het is totaal idioot om Mensen als Edwin te dwarsbommen en dat op een gestoorde wijze. Corruptie gaat helaas samen met criminaliteit. de wereld zal zich samen moeten voegen om de meest onschuldige wezen en dat zijn de dieren van de wereld te beschermen teegen het criminele gedrag van gestoorde mensen.

 2. Axel Saffran zegt:

  Zet me hier graag voor in, maar ben het met M. eens: dit had diplomatieker gekund. Zeker als je Thaise officials aanspreekt. Als je iets wil bereiken maak je met verontwaardigde Hollandse beschuldigingen bij een Thai geen schijn van kans… Hoe harder en directer de boodschap, des te meer is het een losse flodder.

 3. Ik ben het uiteraard eens met de acties van Edwin Wiek en PiepVandaag, maar ik vraag me af of de Thaise ambassadeur ook maar iets met deze handtekeningenactie gaat doen als meteen al in de eerste zin wordt gesproken van “harassment” door de Thaise authoriteiten…..
  Deze actie gaat niets opleveren; de brief is zo getoonzet dat de ambassadeur alles simpelweg zal ontkennen. Je moet in dit soort zaken nu eenmaal wat diplomatieker te werk gaan.

 4. Hubertus zegt:

  Zolang de overheids functionarisen nog geld verdienen om de andere kant op te kijken blijft dit probleem bestaan, hier noemen we het coruptie

 5. Jagdish Mittal zegt:

  Illegal trade of pets must be prevented at all costs

 6. Geweldige man, verdient wereldwijde steun! Had ook enkele mailadressen vanThaise Overheidsinstanties verwacht: dan kunnen we die alvast (beleefd…) persoonlijk mailen… !?

 7. Annette Erwich-Brok zegt:

  Deze Edwin Wiek is behalve een groot dierenliefhebber ook een enorm goed mens, hij heeft voor mijn overleden zus gezorgd en daarvoor ben ik hem nog steeds erg dankbaar. Er zou alles in het werk gesteld moeten worden om hem te helpen. Hij verdient het als geen ander!!

 8. laura bakker zegt:

  Dit is echt te gek voor woorden!! Laat die man met rust!!
  En thailand schaam jezelf!!! En blijf met je pooten van alle dieren af!!!!
  Zeer veel respect voor deze man!!!! Wou dat ik hem kon helpen met zijn goede werk!!!!

 9. Er moet heel snel een einde komen aan de illegale dierenhandel liever nog vandaag dan morgen. Ik steun edwin

 10. vicky bergman zegt:

  Je doet geweldig werk….deze man bevrijd dieren….laat hem vrijxxxx

 11. Zoveel mogelijk dit bericht tweeten en gebruik bijvoorbeeld op 4 oktober de hashtag #dierendag

 12. Kan het niet op het nieuws komen of de radio?? Meer publiciteit!!!

 13. Beste redactie,
  Kan ik het verhaal over Edwin Wiek en de oproep vandaag overnemen voor onze site?
  Alvast bedankt.
  gr. Bert Vos.

  • Beste Bert, er is als het goed is een mailtje naar je gestuurd.

   • Elly Janssen zegt:

    Alles, wat de mens de dieren aandoet, komt op hem terug! ! Ze zijn ons niet gegeven om ze zo gruwelijk te behandelen – ze te maltraiteren en te consumeren, dierprieven op hen te ondernemen of handel met hen te drijven! Daarom moet Edwin, die zich op deze bewonderingwaardige manier inzet voor de dieren, ondersteund worden! Veel succes, Edwin!