De Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA heeft nieuwe beelden in handen gekregen, waarop te zien is hoe eenden gemarteld worden in kwekerijen van Euralis, een Franse producent van foie gras. Euralis levert ook aan veel Belgische restaurants en chef-koks, al publiceert het geen precieze lijst met concrete namen.

foie gras

Op de beelden is te zien hoe honderden eenden in piepkleine kooien moeten verblijven en quasi constant op een wrede manier gedwangvoederd worden met een trechter voor de productie van foie gras. Meerdere dieren kunnen niet meer op hun poten staan en ondervinden grote moeilijkheden om te ademen.

GAIA-directeur Michel Vandenbosch heeft besloten om bekende sterrenrestaurants en chef-koks een brief te schrijven, waarin hij hen erop attendeert dat het er bij de kwekerijen van die Franse producent er erg wreed aan toe gaat. Hij hoopt met deze actie dat die sterrenchefs het goede voorbeeld zullen geven aan alle Belgische restaurants door de foie gras van Euralis onder geen beding te serveren.

Euralis is de grootste producent van foie gras ter wereld. Bekende merken van het bedrijf zijn Rougié en Montfort. De beelden die GAIA in handen kreeg,  werden in 2014 gefilmd bij een grote kwekerij in het departement Landes, in het zuidwesten van Frankrijk.

Bekijk de schokkende beelde hier:

Bron: GAIA ©PiepVandaag.nl