Een gedrogeerde leeuwenwelp op een feestje in Bangkok, gedwongen poserend voor selfies. De vraag naar exotische huisdieren onder de rijke elite groeit explosief, onder meer in Thailand. En met die vraag groeit ook het dierenleed wat ermee gepaard gaat.

Het verborgen leed achter exotische huisdieren
Het verborgen leed achter exotische huisdieren door menselijke ijdelheid | Foto: publiek domein

Uit een nieuw rapport van Wildlife Friends Foundation Thailand en de Oxford Wildlife Trade Research Group, blijkt dat het aantal leeuwen in Thaise gevangenschap sinds 2018 is verdrievoudigd. Fokkerijen waar welpjes worden geboren voor de verkoop schieten als paddenstoelen uit de grond. De dieren gaan in de verkoop voor duizenden dollars per stuk, en vaak alweer teruggekocht als ze te groot of te lastig zijn om nog langer te houden. Zo is er een verdienmodel voor elk levensstadium van het dier, ten koste van hun welzijn.
.

Dierenorganisaties roepen sporters op om vermaak met wilde dieren te mijden

.
De omstandigheden in Thailand zijn slecht: krappe betonnen hokken zonder zonlicht en welpen die te vroeg van hun moeder worden gescheiden om haar sneller opnieuw te laten paren. In veel gevallen is de verzorging van de dieren onvoldoende, krijgen ze verkeerde voeding en lijden ze aan infecties of ondervoeding. Fokkers zijn onervaren en zien de dieren vooral als winstmachine en accessoire voor een luxe levensstijl.

Etalage van dierenleed exotische huisdieren

Social media speelt een cruciale rol in deze trend. Filmpjes van beroemdheden en influencers met welpjes op schoot normaliseren het beeld dat een leeuw of tijger een schattig huisdier is. Die verheerlijking van exotische dieren kreeg onlangs opnieuw een Nederlands gezicht: Memphis Depay deelde op Instagram een foto met een jonge witte tijger aan een ketting. Dierenorganisaties als Stichting AAP reageerden geschokt. Zij wijzen erop dat zulke beelden dierenmishandeling en illegale handel aanwakkeren.

Het verborgen leed achter exotische huisdieren
Memphis Depay poseert met een symbool van dierenleed | Foto: screenshot Instagram

De tijger op de foto werd waarschijnlijk in Ghana gehouden, een land waar tijgers niet van nature voorkomen en waar verantwoord beheer vaak ontbreekt. Memphis gaat hiermee voor de zoveelste keer de mist in: in 2020 is hij ook op de vingers getikt en dat was al niet de eerste keer. Een woordvoerder reageert namens de organisaties:

“Depay poseert nu wederom met een wild dier alsof het een accessoire is. Hij staat op de foto met een jonge witte tijger aan een ketting. Maar iedereen kan toch wel bedenken dat dit geen normale situatie is? We kunnen maar één conclusie trekken: dit is dierenleed.”

.

Memphis Depay laat zich opnieuw fotograferen met wilde dieren

.
Memphis Depay is niet de enige die dit onwenselijke gedrag vertoont met exotische dieren. Onlangs ging ook zangeres Hind in de fout. Ze deelde meerdere foto’s en video’s met leeuwen, waaronder een video waarin ze een welp de fles geeft. Een dier dat op dat moment eigenlijk nog bij de moeder had moeten zijn.
.

Think again: bezoek geen attracties met wilde dieren

Schadelijk voorbeeldgedrag

Wat beroemdheden als Depay en Hind – naast empathie – vaak lijken te missen is de impact van hun voorbeeldfunctie. Een enkele post met ongewenste exotische huisdieren kan bijdragen aan een industrie waarin dieren lijden voor likes. Acties zoals die van Depay en Hind versterken precies het beeld dat in landen als Thailand tot serieuze misstanden leidt. Met als gevolg jonge, kwetsbare roofdieren als ‘schattige accessoires’ voor luxe feestjes en social media. Terwijl de dieren achter de schermen lijden in te kleine kooien, op verkeerde voeding en zonder de zorg die ze nodig hebben, blijven deze beelden een gevaarlijke trend voeden, wereldwijd. Zoals Tom Taylor van de Wildlife Friends Foundation zegt:

“Veel mensen worden verleid door het idee van een leeuw als huisdier, zonder stil te staan bij de ethische, financiële en veiligheidsproblemen die daarbij horen.”

De oproep van dierenorganisaties aan mensen zoals Depay en Hind is duidelijk. Stop met het promoten van dierenleed, bewust of onbewust. Maak geen selfies met exotische huisdieren. Kom in plaats daarvan juist op voor dieren die zelf geen keuze hebben. Gebruik je bekendheid positief en draag niet bij aan een markt die wilde dieren tot speeltje maakt van menselijke ijdelheid.

Bronnen:

Einde knuffelfarms en canned hunting Zuid-Afrika in zicht

Nieuwe TikTok-trend schadelijk voor katten

Facebook biedt podium aan apenmishandeling

©AnimalsToday.nl Mariaka van Geelen