Sociaalmediagigant Meta ligt onder vuur vanwege het toestaan en verspreiden van content over dierenmishandeling op haar platforms. Al weken staan er op Facebook video´s van ernstige apenmishandeling online. Hiermee schendt Meta het eigen contentbeleid.

Jonge makaken worden vaak slachtoffer in video's van apenmishandeling die op Facebook circuleren
Facebook biedt podium aan apenmishandeling | Foto: publiek domein

Video’s van apen die worden geslagen, gewurgd en mishandeld krijgen de afgelopen weken veel aandacht op Facebook. Vaak staan er positieve en zeer verontrustende reacties onder die de mishandeling aanmoedigen. De beelden zijn uitermate misselijkmakend. In zo’n zogenaamd amusante video met de titel “Baby leert zwemmen” wordt een babymakaak met geweld ondergedompeld in water, terwijl hij duidelijk worstelt om adem te halen.

Apenmishandeling op Facebook

Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), een netwerk van meer dan dertig dierenbeschermingsorganisaties, waaronder World Animal Protection, meldt dat twee Facebookpagina’s in alarmerend tempo gewelddadige video’s van apenmishandeling uploaden. Tricia Croasdell, CEO van World Animal Protection:

“De video’s zijn walgelijk. Het is zeer verontrustend dat mensen content maken en bekijken die duidelijk dierenmishandeling en -wreedheid afbeeldt. Meta en alle socialemediaplatforms moeten hun verantwoordelijkheid nemen door deze contentmakers te blokkeren met de duidelijke boodschap dat dierenmishandeling niet wordt getolereerd.”

Volgens SMACC heeft Meta geen actie ondernomen om de publicaties van dierenmishandeling tegen te gaan. Slechts in één geval zou Facebook een video hebben bekeken en hebben geweigerd deze te verwijderen. Dit was een video waarop een baby-aapje bijna verdrinkt.

Beloning op accounts

Als kers op de taart heeft Meta zelfs een van de accounts die deze wrede video´s uploadt een Creator Badge toegekend, een beloning die normaal gesproken alleen wordt toegekend aan content die voldoet aan de Facebook-normen voor kwaliteit, originaliteit en integriteit. De badge vereist wekelijkse videoposts en moedigt op deze manier beledigende content aan met als doel meer winst te maken en betrokkenheid te genereren.

Eerdere incidenten van apenmishandeling

Facebook werd in 2023 al aangemerkt als een belangrijk platform voor content over apenmishandeling. In het rapport The cruelty you don’t see van SMACC werd het platform aangewezen als de grootste overtreder wat betreft het delen van video’s over apenmishandeling, waarbij opzettelijke fysieke marteling het meest voorkomende thema was.

In 2024 onthulde een onderzoek van BBC Three een wereldwijd netwerk van apenmishandelaars die platforms zoals Facebook en Telegram gebruikten om dierenmishandeling en monetaire transacties te coördineren. Sommige daders, zoals Peter Stanley in het Verenigd Koninkrijk, zijn hiervoor strafrechtelijk vervolgd.

Ondanks Meta’s schriftelijke verbod op dierenmishandeling, is de handhaving ervan tegenstrijdig en ineffectief. Belangenorganisaties eisen een dringende herziening van Meta’s contentmoderatiesystemen en een duidelijk nultolerantiebeleid tegen dierenmishandeling.

Social media verdienen geld aan dierenmisbruik

Wat kun jij doen tegen dierenmishandeling op Facebook?

Meld de video via de tools van Facebook of andere social media, documenteer deze vervolgens met screenshots en breng dierenbeschermingsorganisaties of lokale autoriteiten op de hoogte. Like, reageer of deel het bericht absoluut niet, want hiermee vergroot je juist de zichtbaarheid en geef je de dierenbeul precies wat hij of zij wil: meer aandacht. Help in plaats daarvan het bericht te stoppen door het in stilte te melden. En spoor op deze manier Meta aan daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor schadelijke content.

Bron:

Nieuwe TikTok-trend schadelijk voor katten

Facebook schendt belofte illegale dierenhandel te bestrijden

Illegale handel in vogels Singapore floreert op Facebook

©AnimalsToday.nl Jennie Cools