Afschuwelijke vondst door de douane in Laos

Vorige week hield de douane in Laos een verdachte man aan bij de grens met Thailand. Hij had tientallen rode kratten bij zich, wat de douanebeambten niet vertrouwden. Toen zij de kratten open deden, deden ze een schokkende ontdekking: 81 schubdieren waren in zakken in de kratten gepropt.

Schubdier pangolin
Foto via Facebook WFFT

Yesterday Laos PDR enforcement officials confiscated 81 pangolins at a checkpoint on the border between Thailand and…

Posted by Wildlife Friends Foundation Thailand on zaterdag 31 oktober 2015

De pangolin (ook wel Javaans schubdier genoemd) is een solitair dier en leeft in de bossen in Zuidoost-Azië. Hij brengt zijn tijd voornamelijk etend of in de bomen slapend door.

De 81 pangolins waren opgerold tot een bal, in een blauwe zak gepropt en toen in de kratten gestopt, klaar om illegaal te verschepen. Het is onduidelijk of de dieren te eten of te drinken hebben gekregen. Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) verklaart:

“Veel van de pangolins waren erg zwak, nadat ze dagenlang, misschien zelfs wekenlang, werden gesmokkeld in kleine zakken. Helaas was er al eentje dood bij aankomst”.

Waarschijnlijk was het de bedoeling dat de dieren naar Oost-Azië zouden worden gesmokkeld, waar er veel vraag is naar het vlees en de schubben van de pangolin. WFFT:

“We denken dat deze ‘bestelling’ pangolins uit Sumatra, Indonesië komt en voor China bedoeld was, waar deze zeer bedreigde dieren zouden worden gegeten door rijke en corrupte [mensen] en hun schubben zouden worden gebruikt voor traditionele Chinese geneeskunde”.

Door de grote vraag naar pangolins wordt de diersoort nu als kritiek bedreigd beschouwd op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. De populatie van de Sunda pangolin (Javaans schubdier) is in de laatste 20 jaar met 80 procent afgenomen.

Gelukkig werden deze dieren op tijd ontdekt en gered. WFFT en Laos Wildlife Rescue Centre (LWRC) hebben de dieren opgevangen en de nodige medische hulp verleend. WFFT:

“De meeste pangolins waren er slecht aan toe; uitgedroogd, uitgehongerd, gestrest en zwak”.

De dieren waren blij eindelijk uit hun benarde positie te zijn verlost en de benen te kunnen strekken. Pangolins zijn stille nachtdieren en het is ontzettend moeilijk ze goed te verzorgen in gevangenschap. WFFT:

“In de meeste gevallen zou minder dan 20 procent zoíets overleven”.

Maar de dierenreddingsorganisaties hebben alles op alles gezet om de pangolins zo goed mogelijk te verzorgen en ze zo weinig mogelijk stress te geven. Helaas hebben 17 van de 81 dieren het uiteindelijk niet gehaald.

We are pleased to report that the majority of the confiscated pangolins appear in good health, but sadly 10 have passed…

Posted by Wildlife Friends Foundation Thailand on maandag 2 november 2015

48 van de overlevende pangolins werden deze week, onder strikte politiebegeleiding, vrijgelaten in de natuur. De overige dieren moeten nog iets langer revalideren, maar daarna zullen ook zij worden vrijgelaten.

After one week of treatment and rehabilitation we have returned 48 pangolins back to the wild last night, on several…

Posted by Wildlife Friends Foundation Thailand on donderdag 5 november 2015

De man die de pangolins op zo’n vreselijke manier smokkelde is gearresteerd en wacht zijn proces af.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor