Op 27 februari is dan eindelijk de uitspraak gedaan in de zaak tegen Edwin Wiek in Thailand. Wiek werd op 26 september 2012 in Thailand gearresteerd en aangeklaagd wegens het illegaal houden van wilde dieren.

Edwin Wiek in gevangenis
Edwin Wiek in de Thaise gevangenis

Wiek heeft sinds 2001 in Thailand een opvangcentrum, Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) , voor apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Volgens Wiek vangen illegale stropers maandenlang babyolifanten uit het wild omdat toeristische bezoekerscentra in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen te trekken. De Thaise overheid is niet blij met de acties van Wiek en zou hij daarom zijn gearresteerd.

In hoger beroep werden Edwin Wiek, Jansaeng Sangnanork en WFFT vrijgesproken van alle aanklachten. WFFT heeft volgens de rechter altijd alle dieren correct geregistreerd en DNP wildlife inspecteurs hebben hun werk niet goed uitgevoerd door papierwerk niet na te trekken, waardoor WFFT en anderen werden aangeklaagd voor het illegaal in bezit hebben van beschermde diersoorten.

Direct na de uitspraak werd bekend dat Wiek en de anderen de door hen in 2013 betaalde boete van 90,000 baht (ruim 2.000 Euro) or $ 3,000) terug zullen krijgen. Ook is gemeld dat ze alle in beslaggenomen dieren terug zullen krijgen, maar omdat de juiste procedure gevolgd moet worden, is niet bekend wanneer dat zal gebeuren.

Bron: persbericht WFFT ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor