Na 40 jaar hard werken eindelijk pensioen voor olifant Boonmee!

Thailand, Kau Look Chang: PiepVandaag.nl was gisteren bij de aankomst van olifant Boonmee die uit een olifantenpark is gered door het WFFT van Edwin Wiek.

Edwin Wiek en Boonmee
Edwin Wiek en Boonmee

Boonmee is een 55-jarige olifant die dankzij het WFFT gisteren definitief van haar pensioen mag gaan genieten. Gezien de leeftijd van de olifant is met vrijwel alle zekerheid te zeggen dat zij als jong dier in het wild is gevangen.

Voordat Boonmee in het olifantenkamp terecht kwam, is ze als werkolifant ingezet voor de houtkap. Hierna heeft ze ruim 25 jaar in de toeristische industrie gewerkt, waar ze tot aan de ochtend van haar vertrek is ingezet voor de zo populaire olifantenritjes.

Boonmee komt uit een olifantenkamp uit de Kanchanaburi province. Haar bevrijding was niet gemakkelijk, maar na een vertraagde rit kwam ze gisterenavond in het donker eindelijk aan bij het WFFT. Hier werd ze onmiddellijk naar de olifantenopvang gebracht en verwelkomt door de medewerkers en vrijwilligers van het centrum.

Op het eerste gezicht zag Boonmee er goed uit; alert, ietwat vermagerd en overduidelijk hongerig. Ze deed zich dan ook rijkelijk tegoed aan de fruitmand vol met bananen, papaja’s en meloenen die voor haar klaar stond. Het vermoeden bestaat dat ze aan een oog blind is, maar dit wordt nader onderzocht door de medische staf van het WFFT. Het andere oog is naar alle waarschijnlijkheid aangedaan door staar, maar kan verholpen worden.

Boonmee
Boonmee doet zich te goed aan al de lekkere hapjes

De eerste dag van haar welverdiende pensioen bestond uit een verse berg voedsel, zwemmen in het nabij gelegen meer en een wandeling in het WFFT en Kao Look Chang forest. Op de site van het WFFT staat een uitgebreid fotoverslag van de aankomst en eerste dag van Boonmee op het park.

Aankomende dagen blijven nog even spannend en de olifant wordt nauwlettend geobserveerd. Een eerder geredde olifant bleek uit wraak door de voormalige eigenaar te zijn gevoerd met sponsen gevuld met een giftig middel, helaas met fatale afloop.

In reactie aan PiepVandaag geeft Edwin aan dat elke rescue weer een bijzonder en speciaal moment is. Het verwelkomen van een olifant na een leven lang van uitbuiting blijft een onbeschrijfelijke gebeurtenis. Boonmee vult de bestaande kudde van 7 olifanten aan en het einde van de plannen zijn nog niet in zicht. Edwin kan nog zeker 7 olifanten kwijt op zijn land. Daarnaast is hij druk bezig met het aankopen van extra hectare grond om de olifanten maximale privacy en ruimte te kunnen bieden in de toekomst.

Bron: WFFT.org ©PiepVandaag.nl