Komiek John Bishop heeft vijf kalkoenen gered uit de vee-industrie, en spoort mensen aan na te denken over hun kerstmaaltijd. ‘Kalkoenen hebben ieder een eigen persoonlijkheid’, heeft hij gemerkt. Net als in Groot-Brittannië is in Nederland kalkoen een van de meest gegeten diersoorten met Kerst.

John Bishop en zijn kalkoenen | Foto: video still John Bishop Twitter
John Bishop en zijn kalkoenen | Foto: video still John Bishop Twitter

Vriendschap in plaats van slachthuis
De kalkoenen van John Bishop en zijn vrouw Melanie hebben een heerlijk leven, sinds ze gered zijn van een intensieve kalkoenhouderij. Bernard, Parsley, Sage, Onion en Thyme zijn de koning te rijk op het landgoed van de twee dierenvrienden. Het stel heeft, naast de kalkoenen, ook een hangbuikzwijn, vier paarden en twee Engelse bull terriërs.

Leefomstandigheden plofkalkoenen
John en Melanie zijn vegetariërs en vieren dan ook Kerst zonder stuk vlees op tafel. John wil mensen graag laten weten dat de omstandigheden waarin vleeskalkoenen worden gefokt, zeer schrijnend zijn. Kalkoenen worden namelijk onder soortgelijke omstandigheden gehouden als plofkippen. In korte tijd groeien ze zeer snel, in een overbevolkte stal zonder ramen en frisse lucht. Hun snavels worden met een infraroodmachine afgebrand als ze nog heel jong zijn, zodat ze elkaar niet kunnen pikken. Ze kunnen wel tien jaar oud worden, maar worden geslacht als ze zo’n vijf maanden zijn. De meeste gefokte kalkoenen komen met Kerst op tafel.

Geen maaltijd
Daarnaast is John zo gesteld op zijn kalkoenen, dat hij ze niet als maaltijd kan zien.

“Echt, wanneer je deze dieren leert kennen als aparte individuen, is het onmogelijk je voor te stellen dat je ze opeet. Het is een voorrecht ze te leren kennen, allen met hun eigen persoonlijkheid. Sage is een nogal pittige tante, die altijd de baas speelt over de rest en zorgt dat ze als eerste bij het eten is. Bernard is meer ontspannen. Hij houdt ervan onder zijn kin te worden gekrabd, daar heeft hij een zwak voor. Ook valt hij geregeld op mijn schoot in slaap, wat dat betreft is hij niet zo veel anders dan mijn honden. Iedere kalkoen is net zo bijzonder als Bernard, Sage, Onion en Thyme en als mensen dit zien, bedenken ze zich misschien.”

https://www.instagram.com/p/BMtKC1zDYmJ/

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique LagardeWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur