Nog een gevolg van de opwarming van de aarde. Britse wetenschappers hebben ontdekt dat dieren die in het water leven relatief sneller klein worden door een opwarmende omgeving dan dieren die op het land leven. De onderzoekers bekeken 169 organismen uit zowel zoet water als van het land en het verschil in groei daarvan bij wisselende omgevingstemperaturen.

Waterdieren kleiner door opwarming aarde
Foto: Wikimedia Commons

Het is de omvangrijkste studie ooit op dit gebied.

De onderzochte dieren waren allemaal zo groot als een flink insect of een kleine vis en wat blijkt. De dieren in water werden per graad Celsius verwarming 5 procent kleiner. Dieren die op het land leven werden bij dezelfde opwarming 0,5 procent kleiner.

Volgens de wetenschappers komt dit door de zuurstofbehoefte. Hoe hoger de temperatuur hoe meer zuurstof een dier nodig heeft.  Het zou voor waterdieren lastig kunnen worden om genoeg zuurstof binnen te krijgen, omdat de hoeveelheid zuurstof  in water lager is dan in lucht. Daarbij heeft warmer water een lager zuurstofgehalte. Dieren passen zich aan want door kleiner te worden, zodat ze ook minder zuurstof nodig hebben.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl