Op dinsdagmiddag 15 november zal dierenorganisatie Animal Rights 25.000 handtekeningen overhandigen aan de rector magnificus van de Radboud Universiteit. Het doel is de vrijlating van de laatste twee proefapen uit het proefdiercentrum.

Radboud apen
Stichting Animal Rights eist de vrijlating van twee proefapen | Foto: Animal Rights

Robert Molenaar, directeur van Stichting Animal Rights:

“De dieren hebben lang genoeg afgezien. Het wordt de hoogste tijd om de proefapen een goed pensioen te bieden in een gespecialiseerd opvangcentrum.”

De druppel
De Radboud Universiteit gebruikt sinds de jaren zeventig resusapen in neurologisch onderzoek. (1) Hierbij worden de dieren getraind om mee te werken aan experimenten door ze op een waterrantsoen te zetten. Uit de publicaties van de onderzoekers blijkt dat de dieren uitgedroogd aan het experiment beginnen. Vervolgens krijgen de apen een druppel water ter beloning wanneer zij een taak volbrengen. Op een hele dag krijgen ze nog niet de hoeveelheid van een glas water. (2) De apen hebben elektroden in hun schedel om de hersenactiviteiten te meten. (3) Uit opgevraagde inspectierapporten blijkt dat dit open wonden blijven die vaak gaan ontsteken. (4) Deze dierproeven worden dan ook door de Dierexperimentencommisie van de Radboud Universiteit beoordeeld als ernstig ongerief. (5)

Met pensioen
Sinds 2010 voert Molenaar campagne voor de stopzetting van deze dierproeven. Hij kreeg indertijd een rondleiding in het Centraal Dieren Laboratorium van de Radboud Universiteit en zag de apen in krappe kooien zitten:

“Het was zo’n triest gezicht. Dat was het moment waarop ik besloot om de strijd voor hun vrijheid aan te gaan. Ik ben dan ook erg blij dat in 2017 de dierproeven op apen stopgezet worden bij de Radboud Universiteit.”

De vraag is wat er nu gaat gebeuren met deze twee apen. Als het aan Molenaar ligt dan krijgen de dieren nog een waardig pensioen. Met de vorige apen liep het niet goed af:

”Deze werden afgemaakt en hun hersenen werden op sterk water gezet.”

Eerder voerde Molenaar met succes campagne voor de vrijheid van proefapen. Zo kreeg hij 73 apen vrij uit het proefdiercentrum MSD in Oss (6) en werden vijf apen –afkomstig van de Universiteit Utrecht – overgebracht naar Stichting AAP. (7) Deze apen hebben weliswaar een zware tijd gehad in het proefdiercentrum, maar knapten weer helemaal op in het opvangcentrum. Hetzelfde scenario ziet hij graag voor de Radboud apen.

Persbericht Stichting Animal Rights

Bronnen:
1.https://www.animalrights.nl/40-jaar-proefapen-nijmegen-animal-rights-roept-om-stopzetting
2 NVWA communicatie van 01 – 07 – 2015
3 NVWA communicatie van 30 – 07 – 2012
4 NVWA inspectierapport van 02 – 10 – 2014
5 NVWA inspectierapport van 21 – 03 – 2012
6 http://www.telegraaf.nl/binnenland/20832076/__Proefapen_MSD_met_pensioen__.html
7 http://www.dub.uu.nl/artikel/uithofapen-mogen-naar-stichting-aap.html