In drie weken tijd werden er in een beschermd natuurgebied in het zuiden van Mexico meer dan 100 dode zeeschildpadden gevonden. Het gaat om drie verschillende soorten zeeschildpadden, die allemaal met uitsterven worden bedreigd. Een team onderzoekt de mysterieuze massasterfte.

mysterieuze dood
Op stranden in Mexico zijn meer dan 100 dode zeeschildpadden aangetroffen, waaronder karetschildpadden | Fotocredit: NOAA Photo Library Flickr via Compfight cc

In totaal zijn er 113 zeeschildpadden gevonden tussen 24 juli en 13 augustus, melden de Mexicaanse autoriteiten afgelopen zaterdag. De dieren werden allemaal nog geen 30 kilometer van elkaar gevonden op de stranden van een beschermd natuurgebied.

De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar zo’n 10 procent van de zeeschildpadden bleek wonden aan het hoofd of schild te hebben. Experts stelden daarom dat visnetten en –haken de reden kunnen zijn voor deze massasterfte. Maar ook andere doodsoorzaken, zoals giftige algen worden nog onderzocht door een gespecialiseerd team.

Beschermde diersoort
Onder de gestorven dieren zijn 102 dwergschildpadden, zes karetschildpadden en vijf soepschildpadden. Alle drie de schildpadsoorten zijn beschermde diersoorten. De karetschildpad is de meest kritisch bedreigde van de drie, volgens de IUCN Rode Lijst.

Beschermd natuurgebied
De dieren werden gevonden bij het natuurgebied van de Puerto Arista Sanctuary. De stranden van Puerto Arista zijn een van de stranden waar zeeschildpadden tussen jaarlijks terugkeren om eieren te leggen. Om de dieren een veilige plek te kunnen bieden, werd Puerto Arista een officieel beschermd natuurgebied. Hoewel het vangen van zeeschildpadden en het handelen in zeeschildpadproducten sinds 1990 verboden is, is er nog steeds een lucratieve markt in zeeschildpadeieren.

Bronnen: Nu.nlChannel NewsAsia, Reuters, New StraitsTimes ©Animals Today Nadine van Wissen