Twee politieagenten in Rosebud, Australië, namen zaterdag een duik in zee om een kangoeroe te redden. Het buideldier ging meermaals kopje onder, maar de agenten konden hem gelukkig net op tijd op het droge krijgen.

kangoeroe
Foto: screenshot (uitsnede) video Victoria Police via EuroNews No Comment TV/YouTube

Politieagenten Christopher Russo en Kirby Tonkin ontvingen zaterdag een oproep om zich naar een strand nabij Melbourne te haasten. Aangekomen op Safety Beach bleek het te gaan om een kangoeroe in nood. Buurtbewoners hadden het dier vast, omdat het al eerder in zee terecht was gekomen. Daardoor was de kangoeroe zwaar vermoeid geraakt en lag op de grond. Russo:

“Toen kwam hij ineens wat op krachten en stond op. We wilden hem tegenhouden, maar hij draaide zich om en sprong zo weer het water in.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Het was voor de agenten direct duidelijk dat ze het koude water in moesten om de kangoeroe te helpen. Het dier lag in de woelige zee en zou het zonder hulp niet redden. Een van de agenten trok alvast zijn shirt uit. Agent Russo:

“We sprongen erin en zwommen naar hem toe. Tegen de tijd dat we hem bereikten kwam er bloed en schuim uit zijn neus en mond, dus de kangoeroe was aan het verdrinken. Hij ging steeds kopje onder. Ik greep zijn staart en Kirby hield zijn hoofd omhoog en zo sleepten we hem naar het strand. Daar maakten we zijn longen vrij van water. We pompten op zijn borst: daarna begon hij adem te halen en voelde ik een hartslag.”

Reanimatie
Agent Russo had nog nooit een kangoeroe hartmassage gegeven, maar hij had wel geleerd hoe hij borstcompressies moest toepassen bij zijn hond, toen het dier was aangereden. Hij paste dezelfde techniek toe op de kangoeroe, door op de zijkant van de borst te duwen.

Herstellende
Eenmaal op het strand wikkelden ze de kangoeroe in een deken en namen hem mee naar het politiestation van het kustplaatsje Rosebud. Daar legden ze het geredde dier in een cel, in afwachting van de komst van Michelle Thomas van dierenhulporganisatie Animalia Wildlife Shelter. Thomas:

“We gaven hem een verdovingsmiddel en vervoerden hem daarna naar onze opvang.”

Eenmaal omringd door deskundigen kreeg de getraumatiseerde kangoeroe intraveneuze vloeistof toegediend en antibiotica, en werden zijn ernstig versleten nagels verzorgd. Hij bleek nog wat water in zijn longen te hebben. Na deze eerste zorg sterkt het buideldier verder aan. Het gaat hem goed en hij kan alweer elk moment worden uitgezet in het wild. Thomas:

“We laten hem op zijn eigen tempo herstellen, maar hij heeft een weide met gras en water om te drinken en hij lijkt er blij mee te zijn.”

Buurtbewoner Mia Grant was getuige van de reddingsactie en is vol lof over de agenten:

“Je ziet zo veel vreselijke dingen. Om dan iemand zich direct achter een dier aan te zien haasten, geeft wat vertrouwen in de mensheid.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde