Een hond in de Amerikaanse staat Missouri is, 72 uur nadat hij als vermist werd opgegeven, terug gevonden in een zogenaamde sinkhole (ook wel zinkgat genoemd). Het dier heeft drie dagen levend begraven gezeten, voordat hij eindelijk werd gered.

sinkhole
Foto: Facebook

Maverick, de 12-jarige Duitse herder van Lisa Van Valkenburgh, liep van huis weg, nadat zijn baasje hem de tuin in had gelaten om zijn behoefte te doen. Na uren lang te hebben gezocht, was zij bang dat haar geliefde viervoeter richting het nabijgelegen meer was gewandeld en was verdronken. Lisa Van Valkenburgh:

“Mijn grootste angst was dat hij was verdronken. Ik was bang dat als hij in het water was gevallen, hij de kracht niet meer zou hebben om er uit te komen”.

Van Valkenburgh had Maverick geadopteerd nadat hij uit een wasbeerval was gered, nadat hij was aangereden door een auto. Sindsdien waren ze onafscheidelijk. Ze besloot de moed niet op te geven en nog een keer naar Maverick te gaan zoeken en stond versteld toen ze over een weg vlak bij haar huis liep en gejank van onder de grond hoorde komen. Ze ging kijken waar het gehuil vandaan kwam en vond Maverick in gat van anderhalve meter diep. Het dier was enorm verzwakt en zat vast in de modder.

Het is niet bekend hoe lang de herder vast heeft gezeten in de sinkhole. Mogelijk is hij er direct in gevallen, nadat hij zijn tuin verliet. De man en zoon van Van Valkenburgh hebben getracht Maverick uit zijn benarde positie te bevrijden, maar dat lukte niet, omdat zij bang waren dat de onstabiele grond rond de sinkhole in zou storten en de hond zou bedelven onder de aarde.

Uiteindelijk is Maverick gered door de plaatselijke brandweer en politie. De reddingsactie nam drie uur in beslag. De viervoeter was lethargisch en uitgedroogd. Van Valkenburgh:

“Ze waren geweldig! Ze moesten hem uitgraven, omdat de modder hem had vastgezogen”.

Maverick moest naar de spoedkliniek voor dieren, waar hij werd behandeld voor zijn verwondingen: een gebroken tand, huidirritatie en blaasontsteking. Na een antibioticakuur van 3 dagen en genoeg rust, mocht hij weer naar huis. Langzaam maar zeker wordt hij weer de oude. Van Valkenburgh:

“Het gaat goed met hem; hij eet, speelt en wordt weer zichzelf”.

De sinkhole bleek te zijn ontstaan door een lekkende, roestige pijp, die grond wegspoelde. Binnen twee weken zal de pijp worden vervangen, aldus de lokale autoriteiten.

Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor