Op 7 mei 2014 verbood het hooggerechtshof van India evenementen waarbij races en gevechten met dieren plaatsvinden. Het doel is het voorkomen van dierenleed tijdens festiviteiten en om te verzekeren dat dieren niet zullen worden aangespoord om te vechten tegen mensen of dieren. Ook bepaalde zij dat de autoriteiten geen toestemming meer mogen geven voor dit soort evenementen, die illegaal echter nog steeds plaatsvinden.

feesten
Foto: screenshot video Oneindia News/Youtube

India heeft goede dierenwelzijnswetten, toch worden deze vaak niet gerespecteerd en geïmplementeerd. Er worden illegale festivals met stieren en andere dieren gehouden, ondanks het verbod.

Jallikattu Festival en Kambala races
Zo dreigde het Jallikattu festival, een evenement met stieren in het Indiase Tamil Nadu, recentelijk weer gehouden te worden in India. Ondanks de huidige wetgeving gaf het MoEF&CC (Ministry of Environment, Forest and Climate Change) toestemming om het Jallikattu festival weer te laten plaatsvinden. Het hooggerechtshof bepaalde echter dat de regering de wet niet mag overtreden en dat het festival verboden blijft.

Na het debat over het verbod op het Jallikattu festival, dient zich nu de volgende overtreding aan. De AWBI (Animal Welfare Board of India) heeft de lokale regering van Karnataka een brief geschreven met het verzoek om de Kambala races met buffels niet te laten plaatsvinden in de staat. In de brief haalt de AWBI het vonnis van het hooggerechtshof over het Jallikattu festival aan, en het verbod op vergelijkbare evenementen. Als de lokale regering zich niet houdt aan het vonnis dreigt het voor het hof te worden gesleept. Het laatste woord over wrede evenementen met dieren is in India nog niet uitgesproken.

India als vooruitstrevend land
In 2014 maakte India een zeer belangrijke stap door eeuwenoude tradities te verbieden wegens dierenleed. Het land kreeg een voorbeeldfunctie voor landen waar vergelijkbare evenementen met dieren niet verboden werden vanwege de vermeende culturele waarde. India dreigt de status als vooruitstrevend land ten aanzien van dierenwelzijn en wetgeving te verliezen als het wrede evenementen met dieren weer laat plaatsvinden.

CAS International is bezorgd over de huidige ontwikkelingen in India en heeft daarom een petitie gestart om een einde te maken aan de illegale evenementen met stieren én andere dieren in India. U kunt de petitie hier tekenen.

Persbericht CAS International