Goed nieuws voor Indiase stieren: ze mogen niet langer gebruikt worden bij gevechten. Het hooggerechtshof heeft hiermee in het voordeel van PETA India en The Animal Welfare Board of India besloten. 

mijlpaal
Foto: Chema Concellon / Foter / CC BY-NC-ND

Jallikattu is de Indiase vorm van stierenvechten waarbij op barbaarse en gevaarlijke wijze een drijfjacht wordt gehouden. De belagers gaan het dier te lijf door het opzettelijk te desoriënteren, aan de staart te trekken, te bijten, steken, stompen, bespringen en omver te duwen. Tijdens het spel wordt het dier ook gemarteld met stokken met uitstekende spijkers. Het barbaarse spelletje stopt wanneer de stier weet te ontkomen of sterft.

PETA India heeft zich meermalen hard gemaakt tegen deze gevechten door de schokkende wreedheid van het spel aan het licht te brengen. De dierenrechtenorganisatie heeft diverse campagnes gevoerd om af te rekenen met het misbruik van stieren. Hierdoor, maar ook dankzij de inzet van talloze andere toegewijde tegenstanders, is deze wreedheid nu voorbij.

Ondanks dat in 2011 door het Indiase ministerie van Milieu en Bosbeheer al een verbod op het gebruik van stieren voor de entertainmentindustrie werd afgekondigd, werden de wedstrijden nog wel gedoogd. Nu heeft het hooggerechtshof laten weten dat de wreedheden niet langer zijn toegestaan.

In Europa kan de stier helaas nog niet opgelucht adem halen: zo vindt in het Spaanse Pamplona jaarlijks het traditionele stierengevecht Las fiestas de San Fermín plaats; volgens PETA gesubsidieerd met EU-geld. Ook zijn stieren het slachtoffer van andere bizarre feesten als Toro Júbilo (feest van de brandende stier).

Bron ©PiepVandaag.nl Kee Huidekoper