Fazantenjongen van een intensieve fokkerij in Frankrijk worden vervoerd naar landgoederen in Groot-Brittannië om daar te worden afgeschoten, zo blijkt uit onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie League Against Cruel Sports.

fazantenjongen
Fazanten zijn een makkelijk doelwit | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Intensieve fazantenfokkerij
Op beelden is te zien hoe gefrustreerde fokdieren uit hun kale kooien proberen te ontsnappen, waarbij ze zich verwonden. Massaal springen de gestreste dieren tegen de netten op, in een vruchteloze poging weg te komen uit de armzalige omstandigheden waaronder ze worden gehouden.

Verenpikken en kannibalisme zijn het gevolg van de frustratie, omdat de fazanten geen kant op kunnen. Om dit te voorkomen hebben de dieren oncomfortabele maskertjes over hun snavel, waardoor ze deze niet goed kunnen sluiten. De kooien staan onbeschut, zodat de dieren geregeld in de volle zon zitten.

Gefokt als schietschijf
Tijdens het filmen worden kuikens van een dag oud in kratten gepropt en op transport gezet naar een landgoed in Groot-Brittannië, waar ze als schietschijf zullen dienen. Veel dieren overleven de lange reis niet. Na 19 uur en 954 komen de fazantjes aan op de plaats van bestemming, waar ze worden opgefokt in grote schuren, tot ze groot genoeg zijn om te worden losgelaten en afgeschoten. Ook de treurige laatste momenten van de fazanten zijn vastgelegd, terwijl jagers, uitsluitend voor hun lol, zo veel mogelijk vogels uit de lucht proberen te schieten. Er wordt amper naar de getroffen dieren omgekeken, terwijl ze aangeschoten verdrinken of proberen te vluchten. Het plezier dat de jagers blijkbaar beleven aan het nutteloos folteren van dieren die geen idee hebben wat ze overkomt, is weerzinwekkend.

Op 1 oktober is het fazantenjachtseizoen weer geopend.

Bekijk hier het filmpje dat the League Against Cruel Sports maakte. Waarschuwing: schokkende beelden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde