De eigenaar van een pub in Wales besloot onlangs een 80 jaar oude duiventil dicht te metselen en de vogels te verjagen. Reden hiervoor was het voorkomen van overlast voor bezoekers van het terras in de zomer. Ook zou de aanwezigheid van de vogels volgens de pub onhygiënisch zijn. Lokale dierenliefhebbers kwamen snel ter plaatse en probeerden vogels die nog opgesloten zaten te bevrijden. Het afsluiten van de duiventil zorgde voor zo veel ophef dat het historische bouwwerk weer geopend is voor de gevederde bewoners.

duiventil
Een duiventil op het terrein van een pub in Wales is na veel protest weer geopend voor de vele duiven die er wonen (foto ter illustratie) | Ronald Rugenbrink on Foter.com / CC BY-NC

Al ruim 80 jaar staat een grote witte duiventil op het terrein van de Captain’s Wife pub in het plaatsje Sully, in het zuiden van Wales. Omdat sommige gasten zomers op het terras van de pub overlast ervaren van de vogels en omdat de aanwezigheid van de dieren volgens de eigenaar onhygiënisch is, besloot men de til dicht te laten maken. Een plaagdierbestrijdingsbedrijf werd ingeschakeld om de ingangen van de duiventil dicht te metselen. Hierbij raakten sommige duiven en hun jongen opgesloten in de til, terwijl anderen een heenkomen zochten in de bomen.

Wreed

Plaatselijke bewoners waren woest over de beslissing van de pub. Carol Gravenor van Caerphilly Bird Rescue vertelde aan the Daily Mail:

“Dit is vreselijk wreed. Er zitten nog vogels en jongen in, dit zullen snel sterven. De vogels die buitengesloten zijn zitten in een boom in de buurt, maar zullen het niet lang uithouden: de pub staat en zee en er staat een koude wind. Waarom hebben ze dit gedaan in de winterperiode? Hoe komen ze hierbij?”

Vogelliefhebbers kwamen aangesneld om de duiven die opgesloten waren te helpen. Men kon de vogels in de til met hun vleugels horen flapperen. Ook Ray, de 69-jarige man van Carol, probeerde samen met anderen de geblokkeerde ingangen te openen om de dieren eruit te laten en ze zelf op te vangen. Maar de manager van de pub belde de politie en het werd hem verboden het terrein te betreden.

“Ik wil geen problemen, maar wat ze gedaan hebben is walgelijk en barbaars, zeker in deze tijd van het jaar. Je kunt ze horen koeren. Het is alsof je iemand in een gevangeniscel stopt en hem vergeet.”

Veel ophef

Veel mensen lieten de pub weten dat ze het verstoren van de vogels beschouwen als een ernstige vorm van dierenmishandeling. Ook via sociale media kreeg de pub veel commentaar en slechte beoordelingen op Tripadvisor. Zo veel ophef had men niet verwacht. Na een paar dagen besloot het management daarom de beslissing terug te draaien:

“Na intern beraad komen we terug op onze beslissing en zullen vandaag de duiventil heropenen. We nemen contact op met een plaatselijke vogelreddingsgroep om een oplossing te vinden. We hebben ons eerdere besluit genomen vanwege de gezondheid en veiligheid, omdat het grote aantal duiven en andere vogels die de duiventil gebruiken voor onhygiënische omstandigheden zorgen. Wees ervan verzekerd dat het nooit onze bedoeling was om de vogels kwaad te doen door de til te blokkeren. Nu we de duiventil heropenen zullen we deze vaker laten schoonmaken en in de gaten laten houden door onze hygiënedeskundigen tot we samen met de vogelreddingsgroep de beste oplossing hebben bedacht.”

“We begrijpen dat we dit in eerste instantie beter hadden moeten aanpakken en de lokale bewoners erbij hadden moeten betrekken voor we dit besluit namen, daarvoor bieden we onze excuses aan.”

Dankzij protest van de vele vogelliefhebbers kunnen de duiven hun huis weer in, waar zij en vele generaties voor hen al zo lang gebruik van maken.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde