Toen Dan Tillery uit Detroit (VS) met z’n nieuwe asielhond Diggy thuiskwam, zette hij een blije foto online. De politie kreeg de foto echter onder ogen en was van mening dat Diggy een pitbull was. Een proces-verbaal volgde en Dan kreeg drie dagen de tijd om de hond weg te halen, anders zou inbeslagname volgen.

inbeslagname
Dan Tillery en Diggy | Foto: Dan Tillery/Facebook

Diggy belandde als zwerfhond in Detroit’s stadsasiel een aantal maanden geleden. Daar vond Kristina Millman-Rinaldi, directeur van Detroit Dog Rescue (DDR), de lobbes. Zij gaat regelmatig naar het stadsasiel om dieren mee te nemen naar DDR, het enige asiel in Detroit waar geen honden worden gedood, zodat ze veilig zijn. Diggy, die in het asiel Wiggleton werd genoemd, stond niet op haar lijst. Als echte dierenbeschermer had ze echter maar een klein hartje toen ze de hond in z’n kennel zag en kon hem niet achterlaten. Millman-Rinaldi:

“Hij zag er verslagen en verdrietig uit en wilde zo graag naar buiten. Ik zei, die nemen we ook mee. Eerlijk waar, hij kwam als laatste aan boord van de auto.”

Indruk
In het DDR maakte hij een grote indruk op de medewerkers, maar door potentiële baasjes werd hij steeds over het hoofd gezien. Kristina besloot z’n foto op Facebook te plaatsen. Muzikant Dan Tillery en z’n partner Megan waren nog maar net verhuisd toen ze besloten een hond te adopteren. Dan Tillery:

“Ik werd door wel tien mensen getagd. Hij leek perfect voor ons.”

De maandag erna werd de adoptie afgerond en mochten een blije Dan en z’n vriendin Megan de hond komen halen. Ze straalden alle drie. Toen Dan thuiskwam, stelde hij z’n nieuwe hond Diggy voor op Facebook met een prachtige foto en de liefdevolle tekst:

“Zijn wij nou net beste vrienden geworden!?!?! Ja!!! Dit is Diggy.”

Gedeeld
De vrolijke foto van de hond met de enorme lach werd gedeeld op Facebook door Detroit Dog Rescue. Het bericht ging vervolgens al snel viraal en werd zelfs opgepikt door People Magazine en ‘Good Morning America’.

Vier dagen later kreeg het verhaal echter een onverwachte wending. De stad waar Dan woont, heeft een verordening die pitbulls -of meer specifiek: honden die substantieel voldoen aan de rasstandaarden van de American Kennel Club voor Amerikaanse Staffordshireterriërs, staffordshire-bulterriërs of Amerikaanse pitbullterriërs- verbiedt. Toen de politiebeambten van Waterford Town, MI, de fameuze foto zag, waren zij van mening dat het hier een pitbull betrof en besloten ze bij Dan langs te gaan.

Ze vroegen Dan of de hond vriendelijk was. “De vriendelijkste” antwoorde Dan. Bij het zien van de ambtenaren likte de twee jaar oude Diggy ze vrolijk in het gezicht. De agenten gaven aan van dieren te houden en noemden Diggy een ‘good boy’. Ook namen ze enkele foto’s.

Ongeveer een uur later werd Dan gebeld. Er werd hem verteld dat de agenten, puur op basis van de visuele inspectie, concludeerden dat Diggy een pitbull was. De man zei:

“Weet je, we hebben echt niet veel meer nodig dan dat ik vind dat het een pitbull is en dat is genoeg. Je hebt drie dagen om hem uit je huis te verwijderen.”

Dan besloot Diggy bij zich te houden en werd na het verstrijken van de deadline gedagvaard. Zowel Dan als de Detroit Dog Rescue gaven aan dat Diggy geen pitbull is, maar een Amerikaanse bulldog. Met de officiële papieren van de City of Detroit Animal Control and Welfare en van de dierenarts konden zij dit bewijzen. De stad moet hier nog op reageren.

Bewijs
Er is ruimschoots bewijs dat een verbod op pitbulls en andere rasspecifieke diersoorten niet bijdraagt aan het verhogen van de publieke veiligheid, maar wel grote emotionele schade aanricht bij de betrokkenen. Daarbij toont onderzoek aan dat het vrijwel onmogelijk is om een pitbull alleen op basis van visueel onderzoek te identificeren en genetisch onderzoek essentieel is.

Om het ingewikkelder te maken: in de volksmond is ‘pitbull’ alleen een fysieke omschrijving in plaats van een indicatie dat de hond tot een bepaald ras behoort. We weten niet wat hun genetische opmaak is en of zij ‘substantieel voldoen’ aan de rasstandaarden van de bovengenoemde terriërs. Het is op z’n minst vreemd dat Diggy een pitbull wordt genoemd volgens de definitie van de stad terwijl er geen genetisch onderzoek is gedaan.

Partner
Dan’s liefde voor z’n hond is onvoorwaardelijk. Toen hij voor het eerst een nummer op de gitaar speelde voor Diggy, begon deze te blaffen. Dan vermoed dat de hond waarschijnlijk nooit eerder muziekinstrumenten heeft gezien en er nog aan moet wennen. En zo niet, dan krijgen nieuwe opnames vanaf nu achtergrondmuziek van Diggy. Dat is voor Dan geen probleem.

“Hij gaat zeker mijn partner in crime worden wat betreft de muziek. Ik wil dat hij het beste leven ooit krijgt.”

Dan Tillery is inmiddels een online petitie begonnen om de stad te vragen het zinloze verbod in te trekken. Deze petitie is ruim 100.000 keer getekend.

Bekijk hieronder een filmpje met Dan en Diggy die samen muziek maken:

Bronnen: Barkpost, CBS Detroit, Facebook ©PiepVandaag.nl Esther van der Spek