In België is gisteren de politieke partij ‘DierAnimal’ gelanceerd. Deze Belgische zusterpartij van de Nederlandse Partij voor de Dieren is de negentiende politieke partij in de wereld die de positie van de planeet en dieren centraal stelt.

DierAnimal
Foto: Partij voor de Dieren Twitter

De tweetalige politieke partij DierAnimal wil de dierenrechten in de Belgische grondwet verankeren en onder meer een einde maken aan de intensieve veehouderij en dierproeven. DierAnimal pleit voor een gezonde, duurzame, mens- en diervriendelijke landbouw. Bovendien heeft DierAnimal grensoverschrijdende ambities: ze pleit onder andere voor actieve steun aan duurzaam bosbehoud, bosbeheer en herbebossing wereldwijd.

DierAnimal is nu ook onderdeel van een groeiende wereldwijde sociale emancipatiebeweging. Wereldwijd zijn sinds 2002 – het jaar dat de Nederlandse Partij voor de Dieren werd opgericht – negentien politieke partijen voor de dieren ontstaan. In Nederland, Portugal, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Australië zijn al volksvertegenwoordigers van partijen voor dieren actief en in andere landen zijn er partijen voor dieren gevestigd of in oprichting. De Partij voor de Dieren is hiermee het meest succesvolle politieke exportproduct van Nederland.

De lancering van DierAnimal werd in Brussel bijgewoond door Europarlementariër Anja Hazekamp en Elze Boshart, voorzitter van de internationale stichting van de Nederlandse Partij voor de Dieren. Beiden zijn blij en trots dat er nu ook in België een partij is die opkomt voor de meest kwetsbaren op deze planeet.

Elze Boshart: “We zijn ervan overtuigd dat DierAnimal in België het verschil kan maken. België is het volgende land waar de vee-industrie en andere vormen van roofbouw op onze planeet met politiek activisme zal worden bestreden. Partijen voor de dieren zijn de enige politieke partijen die de verbanden laten zien. Verbanden tussen de vee-industrie en ontbossing, klimaatverandering en aantasting van de gezondheid, de focus op economische groei en de conditie van de aarde. Partijen voor dieren zijn de enige politieke partijen die pleiten voor een radicaal ander beleid. We gaan samen de aarde haar waardigheid teruggeven als thuis voor ons allemaal.”

Anja Hazekamp: “Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren dat we kwetsbare waarden moeten beschermen: mededogen, duurzaamheid en respectvolle behandeling van mens en dier. Dát is wat we nodig hebben.”

Persbericht Animal Politics Foundation