Een koe die vorige maand op het punt stond naar het slachthuis te worden gebracht, had hele andere plannen. Ze weigerde de vrachtwagen in te gaan, ramde een metalen hek en zwom naar een eiland in het meer van Nysa. Daar woont ze nog steeds.

eiland
Een Poolse koe liet zich niet naar het slachthuis vervoeren en zwom naar een eiland | Fotocredit Foter.com

Vrijheid in plaats van biefstuk
Koe Hermien is niet de enige dame die niet met zich laat sollen. In het zuiden van Polen ontsnapte een koe op miraculeuze wijze aan een enkeltje slachthuis. Nadat ze er tijdens het inladen vandoor ging, probeerde haar eigenaar, de heer Lukasz, haar terug te brengen. De koe was echter niet voor een gat te vangen. Ze brak de arm van een van Lukasz’ medewerkers en zwom naar een eiland in het midden van een meer. Lukasz vertelde dat hij haar zelfs onder water had zien duiken op weg naar het stukje land.

Een week lang probeerde Lukasz zijn koe terug te halen, maar dit lukte niet. De boer besloot zijn pogingen te staken en ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel voor haar was.

Nieuwe poging
Daarna probeerden brandweermannen bij de koe in de buurt te komen. Maar toen zij met hun boot op weg waren naar het eiland, zwom de koe naar een schiereiland zo’n 50 meter verderop. Volgens brandweerman Pawel Gotowski was het dier bang, maar zag ze er gezond uit. Daarop werd de dierenarts gevraagd de koe te verdoven, maar omdat hij geen cartridges meer had, zou dit een aantal dagen duren.

Gratie
Toen de boer overwoog de koe te laten afschieten, kwam er hulp uit onverwachte hoek. Een lokale politicus in Nysa, Czeslaw Bilobran, besloot dat de koe genoeg had meegemaakt en mag blijven leven. De media-aandacht die de ontsnapping teweeg had gebracht zal hier allicht aan hebben bijgedragen.

Zo maakte onder meer politicus en voormalig zanger Pawel Kukiz zich hard voor de dappere koe. Via zijn Facebookpagina liet hij weten voor haar te willen betalen, om haar te redden.

“Ik ben geen vegetariër, maar standvastigheid en de om te vechten voor het leven van deze koe zijn heel waardevol. Daarom heb ik besloten er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de koe naar een veilige plek wordt gebracht en ze daarna, als een beloning voor haar mentaliteit, lang met pensioen mag tot ze een natuurlijke dood sterft.”

Bron: The Independent ©Animals Today Angelique Lagarde